Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem - Sensus

Autor: Weronika Madejska
ISBN: 978-83-283-3080-1
stron: 224, Format: 164x239, okładka: miękka
Data wydania: 2017-02-13
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 39,90 zł
			
		ISBN: 978-83-283-3080-1
stron: 224, Format: 164x239, okładka: miękka
Data wydania: 2017-02-13
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 39,90 zł
Tagi: Sport i zdrowie
			
		
		
Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!
Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!
Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!
Jeśli już masz ochotę przygotować pyszne, bezglutenowe słodkości, zapraszamy na blog autorki.
 
Weronika Madejska — dwudziestoletnia, niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Jej pierwsze przepisy są efektem osobistych zmagań z nietolerancją glutenu, ale Weronika odpowiada też na potrzeby swoich czytelników i coraz częściej proponuje wyłącznie roślinne potrawy bez alergenów. Autorka prowadzi też warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnej, zupełnie bezglutenowej, niepowtarzalnej restauracji z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i najlepszą kawą.
Osoby które kupowały "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem", wybierały także:
- Wyzwanie: 30 dni bez alkoholu. Jak zmieni 47,78 zł, (12,90 zł -73%)
 - Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza 49,67 zł, (14,90 zł -70%)
 - Pies na diecie BARF. Komponowanie i modyfikowanie diety BARF na podstawie stanu zdrowia i wyników analitycznych psa 29,67 zł, (8,90 zł -70%)
 - Przez polskie góry. Przewodnik biegacza. Wydanie 1 29,67 zł, (8,90 zł -70%)
 - Optymalna dieta dla biegaczy. Jedz zdrowo i biegnij po sukces 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
 
Spis treści
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem -- spis treści
Ważne informacje (10)
Wstęp (11)
-  	
- Zanim zaczniesz (16)
 - Sprzęt (18)
 - Słodziki (21)
 
 
Podstawy (22)
-  	
- Mleko kokosowe (23)
 - Mleko jaglane (24)
 - Mleko migdałowe (24)
 - Jogurt kokosowy (25)
 - Bita śmietana (26)
 - Mus jabłkowy (28)
 - Mus dyniowy (28)
 - Tahina (30)
 - Masło orzechowe (32)
 - Lukier (33)
 - Sos waniliowy (33)
 - Polewa czekoladowa (34)
 - Polewa alergika (34)
 - Przyprawa do piernika (35)
 - Daktylowy karmel (36)
 - Aquafaba (38)
 - Bezy (40)
 - Mąki bez glutenu (42)
 - Sekretna mieszanka gospodyni (44)
 - Naleśniki (46)
 - Biszkopt (48)
 - Ciasto kruche (50)
 
 
Wiosna (53)
- NA CO DZIEŃ 	
- Tarta z budyniem i galaretką (56)
 - Kruche z truskawkami (57)
 - Panna cotta (58)
 - Serniczki bazyliowe (60)
 - Warstwowe smoothie (61)
 
 - DLA MALUCHA 	
- Pancakes (62)
 - Zielone naleśniki (66)
 - Tort naleśnikowy (67)
 - Lody jogurtowe na patyku (70)
 - Koktajl mocy (71)
 
 - NA SZYBKO 	
- Koktajl upiększający (72)
 - Smoothie miętowe (74)
 - Aksamitne mango (75)
 - Owoce pod migdałową pierzynką (76)
 - Historie czytelników (77)
 
 - NA WYJĄTKOWE OKAZJE 	
- Hot cross buns (78)
 - Mazurek malinowy (82)
 - Mazurek z granatem (84)
 - Ciasto drożdżowe (85)
 - Ciastko milionera (86)
 - Mazurek ze słonym karmelem (88)
 
 
Lato (91)
- NA CO DZIEŃ 	
- Jagodzianki (94)
 - Krajanka piknikowa (96)
 - Babeczki czekoladowe z kremem (97)
 - Pierogi z owocami (100)
 - Drożdżówki z owocami (102)
 - Knedle (104)
 
 - DLA MALUCHA 	
- Lemoniada rabarbarowa (106)
 - Mus czekoladowy (108)
 - Kremowe lody bananowe (110)
 - Szejk truskawkowy (112)
 - Gofry (114)
 
 - NA SZYBKO 	
- Konfitura z nasion chia (116)
 - Najszybszy na świecie sorbet malinowy (117)
 - Lemoniada pietruszkowa (118)
 - Słoneczny koktajl (120)
 - Eton mess (121)
 - Historie czytelników (122)
 
 - NA WYJĄTKOWE OKAZJE 	
- Torcik urodzinowy (124)
 - Minipavlove (126)
 - Najlepszy sernik z nerkowców (127)
 - Torcik czekoladowy (128)
 - Tiramisu bez jajek i mleka (130)
 - Tarta czekoladowa (132)
 
 
Jesień (135)
- NA CO DZIEŃ 	
- Szarlotka (138)
 - Historie czytelników (139)
 - Ciasto dyniowe (140)
 - Ciasto marchewkowe (142)
 - Snickers (144)
 - Historie czytelników (145)
 - Rogaliki (146)
 - Pumpkin pie (148)
 
 - DLA MALUCHA 	
- Chocolate chip cookies (150)
 - Ciastka podwójnie czekoladowe (152)
 - Batony figowe (154)
 - Ciasteczka owsiane (156)
 - Ciasteczka dyniowe (158)
 - Krem czekoladowy do grzanek (160)
 
 - NA SZYBKO 	
- Kryzysowy budyń czekoladowy (162)
 - Migdałowa pianka na dobranoc (163)
 - Smoothie chałwowe (164)
 - Kulki kawowe (166)
 - Owsianka z komosą i pieczonym jabłkiem (168)
 
 - NA WYJĄTKOWE OKAZJE 	
- Mousse au chocolat (170)
 - Banoffee pie (172)
 - Czekoladowe miseczki z kremem (174)
 
 
Zima (177)
- NA CO DZIEŃ 	
- Kruche renifery (180)
 - Ciasteczka imbirowe (182)
 - Racuchy drożdżowe (184)
 - Historie czytelników (185)
 - Babeczki czekoladowe z gruszkami (186)
 - Miękki piernik dla dorosłych (188)
 
 - DLA MALUCHA 	
- Lebkuchen (190)
 - Brownie bez kompleksów (192)
 - Sok z imbirem (193)
 - Daktylowe pierniczki (194)
 - Rajski batonik (196)
 
 - NA SZYBKO 	
- Grzane wino (198)
 - Gorąca czekolada (200)
 - Eggnog (202)
 - Napar imbirowy (203)
 - Trufelki daktylowe (204)
 
 - NA WYJĄTKOWE OKAZJE 	
- Tort makowy (206)
 - Strucla makowa (208)
 - Śliwka w czekoladzie (210)
 - Pączki (212)
 - Faworki (214)
 
 
Podziękowania (217)
Podziękowania dla producentów (219)





