reklama - zainteresowany?

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - Sensus

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
ebook
Autor: Helene Dujardin
Tytuł oryginału: Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-6888-5
stron: 288, Format: ebook
Data wydania: 2012-12-05
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 29,50 zł (poprzednio: 59,00 zł)
Oszczędzasz: 50% (-29,50 zł)

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Twórz smakowite ujęcia!

  • Jaki sprzÄ™t wybrać do fotografowania smakoÅ‚yków?
  • Jak oÅ›wietlić posiÅ‚ek do fotografii?
  • Jak sfotografować lody?


Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?


""

Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy siÄ™ przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce sÄ… Ci zdjÄ™cia zwierzÄ…t… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje rÄ™ce unikalnÄ… książkÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjacioÅ‚om na diecie! MogÄ… przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujÄ™cia, które bÄ™dziesz robiÅ‚ po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miÅ‚oÅ›ników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem daÅ„ wiążą nadziejÄ™ na przyszłą karierÄ™.


""


Dzięki tej niezwykłej książce w mig opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieła. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjęcia. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na początek zdobędziesz trochę wiedzy teoretycznej, dotyczącej sprzętu, kompozycji oraz sposobu oświetlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania główne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrządy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz się obrabiać zdjęcia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostępniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!

Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!

"" "" ""

Obejrzyj recenzjÄ™ video od Kotlet.tv:


i od Ziołowy Zakątek:


Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

 

Osoby które kupowały "Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań", wybierały także:

  • Saga rodu z Lipowej - tom 1. MiÅ‚ość i wróżby
  • PodrÄ™cznik startupu. Budowa wielkiej firmy krok po kroku
  • Prawa ludzkiej natury
  • Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przyw
  • Szef, kt

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Spis treści

Ujêcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dañ eBook -- spis tre¶ci

O autorce (3)

Wstêp (17)

Rozdzia³ 1. Podstawy fotografii (23)

  • ¦wiat³o jest wszystkim (24)
  • Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
  • Poznaj podstawy (27)
  • Dylematy zwi±zane z jako¶ci± obrazu (30)
  • Wypracuj styl (33)

Rozdzia³ 2. Ustawienia i tryby dzia³ania aparatu fotograficznego (37)

  • Ekspozycja (38)
    • Przys³ona (38)
    • Czas na¶wietlania (40)
    • Czu³o¶æ ISO (42)
    • W poszukiwaniu równowagi (44)
    • Pomiar natê¿enia ¶wiat³a (45)
  • Balans bieli (45)
  • Tryby fotografowania (49)
    • Tryb automatyczny (49)
    • Tryb manualny (49)
    • Tryb preselekcji przys³ony (50)
    • Tryb preselekcji czasu na¶wietlania (54)

Rozdzia³ 3. Fotografowanie w ¶wietle naturalnym (59)

  • ¦wiat³o ostre, ¶wiat³o miêkkie (60)
    • ¦wiat³o ostre (61)
    • ¦wiat³o miêkkie (62)
  • Odbijanie i rozpraszanie ¶wiat³a (63)
    • Dyfuzory (63)
    • Blendy (65)
    • Ró¿ne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
  • Naturalne ¼ród³a ¶wiat³a (72)
    • ¦wiat³o w plenerze (72)
    • ¦wiat³o wpadaj±ce przez okno (75)
  • ¦wiat³o w roli narratora (79)
  • Szukanie kierunku (80)
    • O¶wietlenie z przodu (80)
    • O¶wietlenie z ty³u (80)
    • O¶wietlenie z boku (83)

Rozdzia³ 4. Fotografowanie w ¶wietle sztucznym (89)

  • Sprzêt o¶wietleniowy (90)
  • Zestaw studyjny (90)
    • Lampy (91)
    • Parasole (92)
    • Dyfuzory (93)
  • Konfigurowanie o¶wietlenia (94)
    • ¦wiat³a studyjne i parasole (95)
    • Rozpraszanie ¶wiat³a przy u¿yciu dyfuzorów (96)
    • Wbudowany flesz (98)
  • Zewnêtrzna lampa b³yskowa (103)
    • Ustawienia zewnêtrznej lampy b³yskowej (104)
    • Lampa b³yskowa, nie ca³kiem zewnêtrzna (104)
  • Na falach radiowych (110)
    • Wyzwalacze radiowe (110)
  • O¶wietlenie wolnostoj±ce i softboksy (112)
    • O¶wietlenie wolnostoj±ce i ¿arówki (112)
    • Softboksy, namioty bezcieniowe, ma³e rozpraszacze (113)

Rozdzia³ 5. Kompozycja (117)

  • Umiejscowienie g³ównego tematu (118)
    • Asymetria (118)
    • ¦rodek kadru (123)
  • Regu³a trójpodzia³u (125)
  • Centrum uwagi (130)
  • G³êbia ostro¶ci (133)
  • Perspektywa (138)
  • K±t widzenia (142)
    • Z poziomu oczu (142)
    • Znad g³owy (143)
    • Ujêcie "trzy czwarte" (144)

Rozdzia³ 6. Przygotowanie do sesji (147)

  • Przygotowywanie ¶rodowiska pracy (148)
    • Lokalizacja (150)
    • Dostêpno¶æ (151)
  • Planowanie ujêcia (153)
    • Zapoznaj siê z przepisem (153)
    • Rzut oka na menu (159)
  • Dobór przybrania (162)
  • Aran¿owanie sceny (165)
    • Poka¿ i opowiedz (168)
  • Danie w roli g³ównej (170)
    • Rekwizyty (170)
    • T³a (174)
    • Nakrycia i obrusy (177)
  • Wysoko¶æ i kolor - sposoby na dope³nienie i urozmaicenie sceny (180)
    • Wysoko¶ci (180)
    • Kolory (182)
  • Fotografowanie "na uwiêzi" (184)

Rozdzia³ 7. Stylizacja (189)

  • Przyprawy i zio³a (191)
  • Pieczywo (193)
  • Bakalie (194)
  • Owoce i warzywa (195)
    • Owoce (195)
    • Warzywa (199)
  • Sosy (207)
  • Danie g³ówne (213)
    • Dania rybne i miêsne (213)
    • Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
    • Dekorowanie spaghetti z grillowanym ³ososiem (220)
    • Hamburgery i kanapki (222)
  • Sma¿one i pieczone ¶niadaniowe pyszno¶ci (225)
  • Desery (228)
    • Torty, ciasta i ciastka (228)
    • Ciasta z owocami (231)
    • Lody i zimne przysmaki (231)
  • Gor±ce i zimne napoje (236)
    • Naczynia (237)
    • Napoje gor±ce (237)
    • Zimne napoje (238)
    • Ozdoby (238)
  • Pomocne narzêdzia (239)
    • Pincety (240)
    • Bawe³niane patyczki (240)
    • Papierowe rêczniki (241)
    • Pêdzelki artystyczne (241)
    • Zraszacze (241)
    • Miêkkie buteleczki (242)
    • S³omki (242)

Rozdzia³ 8. Postprodukcja (245)

  • Kopiowanie (246)
    • Przewody (246)
    • Czytniki kart pamiêci (246)
    • Rozmiar plików (247)
  • Edycja (247)
    • Programy do edycji zdjêæ (248)
    • Korekcja i retusz (250)
    • Przestrzeñ barw (251)
    • Efekty (251)
  • Przechowywanie (252)
  • Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
  • Udostêpnianie zdjêæ (255)
    • E-mail (255)
    • Serwisy do udostêpniania i wymiany plików (256)
    • FTP (File Transfer Protocol) (256)
    • Dropbox (257)
    • Drukowanie (257)
  • Prawa autorskie (258)

Dodatki (261)

  • Dodatek A. S³owniczek (261)
  • Dodatek B. Sprzêt (267)
  • Dodatek C. Ciekawe ¼ród³a informacji (271)

Skorowidz (281)

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2022 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.