Sztuka umiaru - Sensus
Tłumaczenie: Angelina Waśko-Bongiraud
ISBN: 978-83-801-5091-1
stron: 232, Format: ebook
Data wydania: 2014-12-22
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 24,99 zł
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.
Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia. "Sztuka umiaru" uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać radość życia.
Osoby które kupowały "Sztuka umiaru", wybierały także:
- Saga rodu z Lipowej - tom 1. Miłość i wróżby 0,00 zł
- Tajemnice sieci 39,50 zł, (7,90 zł -80%)
- Przeczucie 44,50 zł, (8,90 zł -80%)
- Korzystna transakcja. Strategie i taktyki skutecznego negocjatora 58,64 zł, (12,90 zł -78%)
- Szef, który myśli, bo warto i się opłaca 58,64 zł, (12,90 zł -78%)
Spis treści
Sztuka umiaru eBook -- spis treści
- Okładka
- Strona tytułowa
- Spis treści
- Wstęp
- Część pierwsza: Jak mniej jeść
- 1. Odkryć na nowo uczucie głodu i sytości
- Czym jest sytość
- Wsłuchać się w swój głód
- Jak odnaleźć odczucie sytości
- Jeść w urozmaicony sposób po to, aby jeść mniej
- Czy podjadanie jest czymś naturalnym
- Jeśli podjadasz, rób to zgodnie z zasadami
- Proteiny przyjmowane w celu zaspokojenia głodu
- 2. Jak doprowadzić żołądek do normalnych rozmiarów
- Jakie są wymiary żołądka
- Niech twój żołądek odzyska naturalny rozmiar dzięki kilogramowi porów
- Zalety postu
- 3. Nie dieta, lecz samoograniczenie
- Nie narzucaj sobie ograniczeń, ale też nie folguj sobie
- Przede wszystkim sprawdzaj swoją wagę
- Wystrzegaj się zbyt surowych restrykcji żywieniowych
- Giętki umysł zamiast ścisłej kontroli
- Dwa dni odstępstw od zasad i dwa dni nadrabiania zaległości
- Ustanowienie własnych złotych reguł
- Kilka sugestii dotyczących złotych reguł
- U siebie w domu
- W restauracji
- Każdego dnia
- Jedyna uniwersalna dieta
- 1. Odkryć na nowo uczucie głodu i sytości
- Część druga: Zmniejszanie porcji
- 1. Pojęcie porcji: Koniec z liczeniem kalorii i ważeniem jedzenia!
- Porcje wczoraj i dziś
- Więcej i taniej
- Jedno jabłko, jedno jajko, jeden ziemniak
- Koniec z liczeniem kalorii
- Typowy posiłek Francuzów
- Delektowanie się małymi porcjami
- Uważaj, co wrzucasz do żołądka
- Wizualne przedstawienie wielkości porcji
- Codzienne porcje jedzenia, jakich organizm potrzebuje
- Jak sprawić, by jedzenie małych porcji stało się stylem życia
- Dieta przykładowa
- Rano
- W południe
- Wieczorem
- Przy stosowaniu tej diety należy:
- 2. Napoje
- Napoje pożywienie, którego zbyt często nie jesteśmy świadomi
- Woda
- Gdy pijemy alkohol, sięgnijmy po ten najlepszy
- Szampan
- Urocza karafka, by konsumować mniejszą ilość alkoholu
- Picie herbaty w celu poprawienia koncentracji
- 3. Używanie mniejszych naczyń
- Urozmaicenie i fantazja w serwowaniu posiłków
- Różne potrawy na jednym talerzu
- Posiłek podany w małej miseczce
- Posiłek podany na tacy
- Pochwała małego rozmiaru: talerzy, naczyń kuchennych, stołów
- Każdy posiada swój zestaw naczyń
- Jedzenie z małych naczyń
- Wysłużone i niedobrane naczynia
- Jedzenie sztućcami, pałeczkami czy palcami
- Urok małego stołu
- Urozmaicenie i fantazja w serwowaniu posiłków
- 1. Pojęcie porcji: Koniec z liczeniem kalorii i ważeniem jedzenia!
- Część trzecia: Kuchnia, troska o ciało i duszę
- 1. Znaczenie gotowania
- Poczuj, że żyjesz!
- Gotowanie, naturalny akt
- Nie ma zdrowia bez kuchni
- Ki energia życiowa, która nas karmi
- Gotowanie i wewnętrzne odprężenie
- Zabawa w gotowanie obiadu dla lalek
- 2. Mądre zakupy
- Rodzina i zarządzanie budżetem domowym
- Kupuj tylko produkty sezonowe
- Unikaj częstego odwiedzania supermarketów
- Zakupy i reguła trzech elementów: produkty zbożowe, proteiny, warzywa
- To my jesteśmy odpowiedzialni za naszą planetę
- 3. Obento
- Posiłek skrojony na miarę
- Przyjemność przygotowywania obento
- Liczne zalety obento
- Sztuka przygotowywania obento
- 4. Układanie jadłospisów
- Właściwe komponowanie posiłków
- Wymyślanie jadłospisów na każdy dzień: czyżby nadmierny wysiłek umysłowy?
- Kieruj się zawsze regułą trzech składników: zboże, proteiny, warzywa
- Nie zapominaj o tym, że piwo zawiera skrobię
- Urozmaicenie, oryginalność i aromatyczne zioła
- Żyć zgodnie z porami roku i naturą
- 5. Funkcjonalna kuchnia
- Zalety małej przestrzeni
- Organizacja pracy w kuchni
- Układanie produktów według kategorii: mały koszyk
- Segreguj sprzęt kuchenny według jego funkcji
- Lodówka
- Nieskazitelnie czyste ściereczki
- Mycie naczyń, dbanie o garnki
- Co zrobić ze sprzętem zajmującym dużo miejsca
- 6. A zatem, do dzieła!
- Kuchnia oparta na półproduktach
- Gotuj proste dania
- Przepisy
- Sztuka przyrządzania sosów
- Kult warzyw
- Szukaj perfekcji w jakości składników i smaku
- 1. Znaczenie gotowania
- Część czwarta: Rozkosz dla podniebienia i pokarm dla duszy
- 1. Nasze zmysły i rozkosz jedzenia
- Wyostrzone zmysły
- Smak i język
- Słuch
- Dotyk
- Węch
- Wzrok
- 2. Akceptuj tylko smak doskonały
- Im mniej jemy, tym bardziej doceniamy to, co jemy
- Odkrywaj, co naprawdę lubisz, aby obyć się bez reszty
- Jedz powoli, kęs po kęsie
- Jedzenie i emocje
- Pochwała mdłego smaku
- 3. Apetyt i estetyka
- Apetyczne produkty
- Stół czy taca: jak sprawić, by codzienne czynności nabrały poetyckiego charakteru
- To, co jemy i w jaki sposób jemy, ma wpływ na całe nasze życie
- Jeść elegancko i z łatwością
- Posiłek złożony z musów
- 4. Wspólne posiłki w przyjaznej atmosferze
- Rodzinne spotkania przy stole
- Nie zmuszaj się do skończenia tego, co masz na talerzu
- Kolacja
- Izakaya
- 5. Niewidoczne pożywienie
- Czym jest pożywienie
- Naikan. Pożywienie jako dar od innych
- Odmówienie modlitwy dziękczynnej przed posiłkiem
- 6. Pożywienie duszy
- Filozofia dietetyczna
- Pustelnicy i mistycy
- Eremita z Tailaoshan
- Peter Matthiessen (ur. w 1927 roku)
- Raymond Carver (19381998)
- Rykkyu i kuchnia kaiseki
- Shojin ryori, kuchnia dla ciała i duszy
- Zasady kuchni shojin
- Karmienie własnej duszy
- 7. Karmienie energii witalnej ki
- Nie szukaj za wszelką cenę szczęścia
- Troszcz się o zdrowie, aby zachować swoją energię witalną ki
- Podsumowanie
- Lista adresowana nie do smakoszy, lecz do adeptów kuchni opartej na półproduktach
- Lista zakupów obejmująca podstawowe składniki, pozwalające zrealizować WSZYSTKIE PODANE W NINIEJSZEJ KSIĄŻCE PRZEPISY
- Lista przedstawiająca liczbę produktów przypadającą na jedną osobę, w zależności od ich rodzaju i w odniesieniu do jednej potrawy (do pomnożenia przez liczbę biesiadników)
- Lista sprzętów i naczyń kuchennych niezbędnych do wykonania zawartych w tej książce przepisów
- Kilka podstawowych technik przygotowywania potraw
- Używanie czterostronnej tarki
- Warzywa
- Komosa ryżowa (kwinoa), maleńki klejnocik Inków
- Polenta (gotowana w rondlu z grubym dnem)
- Soczewica i groch
- Ciecierzyca i sucha fasola
- Nie brudź niepotrzebnie zbyt wielu naczyń
- Dwa słowa o przepisach kulinarnych zawartych w tej książce
- Warzywa w sosie własnym
- Bakłażany
- Sałata
- Brokuły
- Boćwina (buraki liściowe) z przyprawą colombo
- Papryka smażona z czosnkiem
- Sałatka z soczewicy przyprawiona szalotką
- Szpinak z kozim serem
- Marchewka ze śmietaną
- Pory w sałatce
- Szpinak z mrożonym boczkiem
- Zielone warzywa i sos ostrygowy
- Surówka z tartej marchewki z rodzynkami
- Eleganckie trio szparagi, ziemniak gotowany na parze, bukiet brokułów
- Łodygi brokułów w prażonym sezamie
- Liście selera naciowego podawane z jajecznicą
- Ziemniaki w mundurkach
- Rzepa gotowana na parze
- Dynia smażona na patelni
- Dynia duszona w brytfannie
- Zupy gotowane w garnku
- Chińska zupa z jajkiem
- Wyrafinowana zupa z koperkiem
- Zupa z kukurydzy lub bobu
- Zupa krem z warzyw
- Zupa z kraba
- Zupa miso
- Zupa julienne
- Wegetariańskie curry z kokosa
- Potrawy duszone w żeliwnej brytfannie
- Zrazy cielęce
- Danie na mroźne dni, podawane w miseczce
- Wieprzowina w karmelu
- Kotlet wieprzowy
- Wieprzowina w pomidorach
- Curry z wołowiny
- Bulion wołowy
- Potrawy smażone na patelni
- Kalmary w maśle cytrynowym
- Ryż po kantońsku
- Omlet z mielonym mięsem wołowym
- Stek z musztardą
- Placki ziemniaczane
- Iwashi no kobayaki
- Szparagi w bekonie
- Ryba panierowana
- Pory z grzybami podsmażane na patelni
- Różne omlety
- Bruk ze smażonego łososia
- Omlet ze startą cukinią
- Placki z mielonego mięsa i rozgniecionego ziemniaka
- Omlet z mielonym mięsem wołowym i makaronem nitki
- Biały omlet ze szpinakiem
- Ratatouille
- Różne sałatki na zimno
- Letnia sałatka z krewetek
- Koktajl z krewetek
- Sałatka z krewetek tygrysich i pomarańczy
- Tatar z pomidorów z bazylią
- Wędzony śledź (lub pstrąg) z ziemniakami
- Sałatka ze spaghetti na zimno
- Surówka z białej gotowanej kapusty
- Sałatka z szynki, selera i jabłka
- Sałatka z cykorii i rokfora
- Sałatka z selera i grejpfruta
- Sałatka z wędzonego łososia i pomidora
- Sałatka z soczewicy lub ciecierzycy
- Ryba w bulionie
- Sałatka z rumsztyku
- Surówka z surowej kapusty
- Sałatka z ziemniaków
- Sosy, dipy i pikle
- Pikle z imbiru
- Japońskie pikle z kapusty, kapusty pekińskiej, ogórka lub bakłażana (tsukemono)
- Różne warianty sosu winegret
- Sos bułgarski do wędzonego łososia, tuńczyka, ogórka
- Biały sos winegret
- Angielski sos Gravy
- Dip cebulowy
- Sos z rokfora (do cykorii)
- Sos brazylijski do rostbefu lub grillowanego antrykotu wołowego (shirasco)
- Goma ae (sos sezamowy) do kapusty, szpinaku, boćwiny, ogórków, zielonej fasolki szparagowej, ziemniaków pokrojonych w zapałkę
- Masło czosnkowe
- Konfitura z cebuli (do grillowanego steku)
- Sos do ziemniaków na parze
- Sos winegret z miodem
- Sos beszamelowy
- Sos coulis do grillowanych mięs i ryb
- Humus
- Sos tajlandzki (do sałatek z makaronu nitki, racuszków z warzyw itp.)
- Desery
- Gruszki w winie
- Sałatka owocowa z kumkwatem
- Mus gruszkowo-jabłkowy
- Suszone śliwki z cynamonem
- Najprostsze cookies na świecie
- Mus czekoladowy
- Gruszka w czekoladzie
- Brzoskwinia w soku pomarańczowym
- Ciasteczka z wiórkami kokosowymi
- Płonący banan
- Tarta Tatin bez ciasta
- Jagodowe owoce bożonarodzeniowe (Röte Grütze, północne Niemcy)
- Drobne przekąski, gdy trochę zgłodniejesz
- Puszka sardynek na gorąco
- Tosty z sardynką na aperitif
- Chleb, oliwa z oliwek i parmezan
- Wędzona szynka z parmezanem
- Krewetki tygrysie z dodatkiem alkoholu anyżowego Ricard
- Biała kiełbasa, liść kapusty i ziemniak
- Ryż z ikrą łososia
- Ślimaki bez skorupek
- Kompletny posiłek podany w jednej miseczce
- Bo bun (wietnamska sałatka z makaronem sojowym)
- Pad tha (tajski smażony makaron)
- Spaghetti z sosem orzechowym
- Pot au feu
- Makaron z serem owczym i szpinakiem
- Makaron z krabem
- Oyako don (miseczka ryżu z kurczakiem i jajkiem po japońsku)
- Makaron na szybko
- Makaron z krewetkami i awokado
- Obento
- Przykłady dodatków na jeden kęs do ryżu:
- Przykłady obento dostosowanych do pory roku
- Kanapki
- Prawdziwy angielski sandwicz
- lub
- Pomysły na kanapki
- Pita ze startą marchewką i zimnym mięsem
- Pita z łososiem
- Warzywa w sosie własnym
- 1. Nasze zmysły i rozkosz jedzenia
- Przypisy końcowe