reklama - zainteresowany?

Sztuka umiaru - Sensus

Sztuka umiaru
ebook
Autor: Dominique Loreau
Tłumaczenie: Angelina Waśko-Bongiraud
ISBN: 978-83-801-5091-1
stron: 232, Format: ebook
Data wydania: 2014-12-22
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 24,99 zł

Dodaj do koszyka Sztuka umiaru

Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel.

Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.

Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia. "Sztuka umiaru" uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać radość życia.

Dodaj do koszyka Sztuka umiaru

 

Osoby które kupowały "Sztuka umiaru", wybierały także:

  • Saga rodu z Lipowej - tom 1. Miłość i wróżby
  • Tajemnice sieci
  • Przeczucie
  • Korzystna transakcja. Strategie i taktyki skutecznego negocjatora
  • Szef, który myśli, bo warto i się opłaca

Dodaj do koszyka Sztuka umiaru

Spis treści

Sztuka umiaru eBook -- spis treści

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Spis treści
  • Wstęp
  • Część pierwsza: Jak mniej jeść
    • 1. Odkryć na nowo uczucie głodu i sytości
      • Czym jest sytość
      • Wsłuchać się w swój głód
      • Jak odnaleźć odczucie sytości
      • Jeść w urozmaicony sposób po to, aby jeść mniej
      • Czy podjadanie jest czymś naturalnym
      • Jeśli podjadasz, rób to zgodnie z zasadami
      • Proteiny przyjmowane w celu zaspokojenia głodu
    • 2. Jak doprowadzić żołądek do normalnych rozmiarów
      • Jakie są wymiary żołądka
      • Niech twój żołądek odzyska naturalny rozmiar dzięki kilogramowi porów
      • Zalety postu
    • 3. Nie dieta, lecz samoograniczenie
      • Nie narzucaj sobie ograniczeń, ale też nie folguj sobie
      • Przede wszystkim sprawdzaj swoją wagę
      • Wystrzegaj się zbyt surowych restrykcji żywieniowych
      • Giętki umysł zamiast ścisłej kontroli
      • Dwa dni odstępstw od zasad i dwa dni nadrabiania zaległości
      • Ustanowienie własnych złotych reguł
      • Kilka sugestii dotyczących złotych reguł
        • U siebie w domu
        • W restauracji
        • Każdego dnia
      • Jedyna uniwersalna dieta
  • Część druga: Zmniejszanie porcji
    • 1. Pojęcie porcji: Koniec z liczeniem kalorii i ważeniem jedzenia!
      • Porcje wczoraj i dziś
      • Więcej i taniej
      • Jedno jabłko, jedno jajko, jeden ziemniak
      • Koniec z liczeniem kalorii
      • Typowy posiłek Francuzów
      • Delektowanie się małymi porcjami
      • Uważaj, co wrzucasz do żołądka
      • Wizualne przedstawienie wielkości porcji
      • Codzienne porcje jedzenia, jakich organizm potrzebuje
      • Jak sprawić, by jedzenie małych porcji stało się stylem życia
      • Dieta przykładowa
        • Rano
        • W południe
        • Wieczorem
        • Przy stosowaniu tej diety należy:
    • 2. Napoje
      • Napoje  pożywienie, którego zbyt często nie jesteśmy świadomi
      • Woda
      • Gdy pijemy alkohol, sięgnijmy po ten najlepszy
      • Szampan
      • Urocza karafka, by konsumować mniejszą ilość alkoholu
      • Picie herbaty w celu poprawienia koncentracji
    • 3. Używanie mniejszych naczyń
      • Urozmaicenie i fantazja w serwowaniu posiłków
        • Różne potrawy na jednym talerzu
        • Posiłek podany w małej miseczce
        • Posiłek podany na tacy
      • Pochwała małego rozmiaru: talerzy, naczyń kuchennych, stołów
        • Każdy posiada swój zestaw naczyń
        • Jedzenie z małych naczyń
        • Wysłużone i niedobrane naczynia
        • Jedzenie sztućcami, pałeczkami czy palcami
        • Urok małego stołu
  • Część trzecia: Kuchnia, troska o ciało i duszę
    • 1. Znaczenie gotowania
      • Poczuj, że żyjesz!
      • Gotowanie, naturalny akt
      • Nie ma zdrowia bez kuchni
      • Ki  energia życiowa, która nas karmi
      • Gotowanie i wewnętrzne odprężenie
      • Zabawa w gotowanie obiadu dla lalek
    • 2. Mądre zakupy
      • Rodzina i zarządzanie budżetem domowym
      • Kupuj tylko produkty sezonowe
      • Unikaj częstego odwiedzania supermarketów
      • Zakupy i reguła trzech elementów: produkty zbożowe, proteiny, warzywa
      • To my jesteśmy odpowiedzialni za naszą planetę
    • 3. Obento
      • Posiłek skrojony na miarę
      • Przyjemność przygotowywania obento
      • Liczne zalety obento
      • Sztuka przygotowywania obento
    • 4. Układanie jadłospisów
      • Właściwe komponowanie posiłków
      • Wymyślanie jadłospisów na każdy dzień: czyżby nadmierny wysiłek umysłowy?
      • Kieruj się zawsze regułą trzech składników: zboże, proteiny, warzywa
      • Nie zapominaj o tym, że piwo zawiera skrobię
      • Urozmaicenie, oryginalność i aromatyczne zioła
      • Żyć zgodnie z porami roku i naturą
    • 5. Funkcjonalna kuchnia
      • Zalety małej przestrzeni
      • Organizacja pracy w kuchni
      • Układanie produktów według kategorii: mały koszyk
      • Segreguj sprzęt kuchenny według jego funkcji
      • Lodówka
      • Nieskazitelnie czyste ściereczki
      • Mycie naczyń, dbanie o garnki
      • Co zrobić ze sprzętem zajmującym dużo miejsca
    • 6. A zatem, do dzieła!
      • Kuchnia oparta na półproduktach
      • Gotuj proste dania
      • Przepisy
      • Sztuka przyrządzania sosów
      • Kult warzyw
      • Szukaj perfekcji w jakości składników i smaku
  • Część czwarta: Rozkosz dla podniebienia i pokarm dla duszy
    • 1. Nasze zmysły i rozkosz jedzenia
      • Wyostrzone zmysły
      • Smak i język
      • Słuch
      • Dotyk
      • Węch
      • Wzrok
    • 2. Akceptuj tylko smak doskonały
      • Im mniej jemy, tym bardziej doceniamy to, co jemy
      • Odkrywaj, co naprawdę lubisz, aby obyć się bez reszty
      • Jedz powoli, kęs po kęsie
      • Jedzenie i emocje
      • Pochwała mdłego smaku
    • 3. Apetyt i estetyka
      • Apetyczne produkty
      • Stół czy taca: jak sprawić, by codzienne czynności nabrały poetyckiego charakteru
      • To, co jemy i w jaki sposób jemy, ma wpływ na całe nasze życie
      • Jeść elegancko i z łatwością
      • Posiłek złożony z musów
    • 4. Wspólne posiłki w przyjaznej atmosferze
      • Rodzinne spotkania przy stole
      • Nie zmuszaj się do skończenia tego, co masz na talerzu
      • Kolacja
      • Izakaya
    • 5. Niewidoczne pożywienie
      • Czym jest pożywienie
      • Naikan. Pożywienie jako dar od innych
      • Odmówienie modlitwy dziękczynnej przed posiłkiem
    • 6. Pożywienie duszy
      • Filozofia dietetyczna
      • Pustelnicy i mistycy
        • Eremita z Tailaoshan
        • Peter Matthiessen (ur. w 1927 roku)
        • Raymond Carver (19381998)
        • Rykkyu i kuchnia kaiseki
        • Shojin ryori, kuchnia dla ciała i duszy
        • Zasady kuchni shojin
      • Karmienie własnej duszy
    • 7. Karmienie energii witalnej ki
      • Nie szukaj za wszelką cenę szczęścia
      • Troszcz się o zdrowie, aby zachować swoją energię witalną ki
    • Podsumowanie
    • Lista adresowana nie do smakoszy, lecz do adeptów kuchni opartej na półproduktach
      • Lista zakupów obejmująca podstawowe składniki, pozwalające zrealizować WSZYSTKIE PODANE W NINIEJSZEJ KSIĄŻCE PRZEPISY
      • Lista przedstawiająca liczbę produktów przypadającą na jedną osobę, w zależności od ich rodzaju i w odniesieniu do jednej potrawy (do pomnożenia przez liczbę biesiadników)
      • Lista sprzętów i naczyń kuchennych niezbędnych do wykonania zawartych w tej książce przepisów
    • Kilka podstawowych technik przygotowywania potraw
      • Używanie czterostronnej tarki
      • Warzywa
        • Komosa ryżowa (kwinoa), maleńki klejnocik Inków
        • Polenta (gotowana w rondlu z grubym dnem)
        • Soczewica i groch
        • Ciecierzyca i sucha fasola
      • Nie brudź niepotrzebnie zbyt wielu naczyń
    • Dwa słowa o przepisach kulinarnych zawartych w tej książce
      • Warzywa w sosie własnym
        • Bakłażany
        • Sałata
        • Brokuły
        • Boćwina (buraki liściowe) z przyprawą colombo
        • Papryka smażona z czosnkiem
        • Sałatka z soczewicy przyprawiona szalotką
        • Szpinak z kozim serem
        • Marchewka ze śmietaną
        • Pory w sałatce
        • Szpinak z mrożonym boczkiem
        • Zielone warzywa i sos ostrygowy
        • Surówka z tartej marchewki z rodzynkami
        • Eleganckie trio szparagi, ziemniak gotowany na parze, bukiet brokułów
        • Łodygi brokułów w prażonym sezamie
        • Liście selera naciowego podawane z jajecznicą
        • Ziemniaki w mundurkach
        • Rzepa gotowana na parze
        • Dynia smażona na patelni
        • Dynia duszona w brytfannie
      • Zupy gotowane w garnku
        • Chińska zupa z jajkiem
        • Wyrafinowana zupa z koperkiem
        • Zupa z kukurydzy lub bobu
        • Zupa krem z warzyw
        • Zupa z kraba
        • Zupa miso
        • Zupa julienne
        • Wegetariańskie curry z kokosa
      • Potrawy duszone w żeliwnej brytfannie
        • Zrazy cielęce
        • Danie na mroźne dni, podawane w miseczce
        • Wieprzowina w karmelu
        • Kotlet wieprzowy
        • Wieprzowina w pomidorach
        • Curry z wołowiny
        • Bulion wołowy
      • Potrawy smażone na patelni
        • Kalmary w maśle cytrynowym
        • Ryż po kantońsku
        • Omlet z mielonym mięsem wołowym
        • Stek z musztardą
        • Placki ziemniaczane
        • Iwashi no kobayaki
        • Szparagi w bekonie
        • Ryba panierowana
        • Pory z grzybami podsmażane na patelni
        • Różne omlety
        • Bruk ze smażonego łososia
        • Omlet ze startą cukinią
        • Placki z mielonego mięsa i rozgniecionego ziemniaka
        • Omlet z mielonym mięsem wołowym i makaronem nitki
        • Biały omlet ze szpinakiem
        • Ratatouille
      • Różne sałatki na zimno
        • Letnia sałatka z krewetek
        • Koktajl z krewetek
        • Sałatka z krewetek tygrysich i pomarańczy
        • Tatar z pomidorów z bazylią
        • Wędzony śledź (lub pstrąg) z ziemniakami
        • Sałatka ze spaghetti na zimno
        • Surówka z białej gotowanej kapusty
        • Sałatka z szynki, selera i jabłka
        • Sałatka z cykorii i rokfora
        • Sałatka z selera i grejpfruta
        • Sałatka z wędzonego łososia i pomidora
        • Sałatka z soczewicy lub ciecierzycy
        • Ryba w bulionie
        • Sałatka z rumsztyku
        • Surówka z surowej kapusty
        • Sałatka z ziemniaków
      • Sosy, dipy i pikle
        • Pikle z imbiru
        • Japońskie pikle z kapusty, kapusty pekińskiej, ogórka lub bakłażana (tsukemono)
        • Różne warianty sosu winegret
        • Sos bułgarski do wędzonego łososia, tuńczyka, ogórka
        • Biały sos winegret
        • Angielski sos Gravy
        • Dip cebulowy
        • Sos z rokfora (do cykorii)
        • Sos brazylijski do rostbefu lub grillowanego antrykotu wołowego (shirasco)
        • Goma ae (sos sezamowy) do kapusty, szpinaku, boćwiny, ogórków, zielonej fasolki szparagowej, ziemniaków pokrojonych w zapałkę
        • Masło czosnkowe
        • Konfitura z cebuli (do grillowanego steku)
        • Sos do ziemniaków na parze
        • Sos winegret z miodem
        • Sos beszamelowy
        • Sos coulis do grillowanych mięs i ryb
        • Humus
        • Sos tajlandzki (do sałatek z makaronu nitki, racuszków z warzyw itp.)
      • Desery
        • Gruszki w winie
        • Sałatka owocowa z kumkwatem
        • Mus gruszkowo-jabłkowy
        • Suszone śliwki z cynamonem
        • Najprostsze cookies na świecie
        • Mus czekoladowy
        • Gruszka w czekoladzie
        • Brzoskwinia w soku pomarańczowym
        • Ciasteczka z wiórkami kokosowymi
        • Płonący banan
        • Tarta Tatin bez ciasta
        • Jagodowe owoce bożonarodzeniowe (Röte Grütze, północne Niemcy)
      • Drobne przekąski, gdy trochę zgłodniejesz
        • Puszka sardynek na gorąco
        • Tosty z sardynką na aperitif
        • Chleb, oliwa z oliwek i parmezan
        • Wędzona szynka z parmezanem
        • Krewetki tygrysie z dodatkiem alkoholu anyżowego Ricard
        • Biała kiełbasa, liść kapusty i ziemniak
        • Ryż z ikrą łososia
        • Ślimaki bez skorupek
      • Kompletny posiłek podany w jednej miseczce
        • Bo bun (wietnamska sałatka z makaronem sojowym)
        • Pad tha (tajski smażony makaron)
        • Spaghetti z sosem orzechowym
        • Pot au feu
        • Makaron z serem owczym i szpinakiem
        • Makaron z krabem
        • Oyako don (miseczka ryżu z kurczakiem i jajkiem po japońsku)
        • Makaron na szybko
        • Makaron z krewetkami i awokado
      • Obento
        • Przykłady dodatków na jeden kęs do ryżu:
      • Przykłady obento dostosowanych do pory roku
      • Kanapki
        • Prawdziwy angielski sandwicz
      • lub
        • Pomysły na kanapki
        • Pita ze startą marchewką i zimnym mięsem
        • Pita z łososiem
  • Przypisy końcowe

Dodaj do koszyka Sztuka umiaru

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.