Kulisy Kulinarnej Akademii - Sensus

ISBN: 978-83-246-3794-2
stron: 352, Format: 140x208, okładka: miękka
Data wydania: 2012-11-05
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 11,90 zł (poprzednio: 39,67 zł)
Oszczędzasz: 70% (-27,77 zł)
Polak w kulinarnej stolicy świata
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…
Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
(…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…)
Hej!
Noże w dłoń!
Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, Polityk i gwiazda mediów. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika "Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.
Patroni medialni:
Osoby które kupowały "Kulisy Kulinarnej Akademii", wybierały także:
- Saga rodu z Lipowej - tom 1. Miłość i wróżby 0,00 zł
- Podręcznik startupu. Budowa wielkiej firmy krok po kroku 92,14 zł, (12,90 zł -86%)
- Prawa ludzkiej natury 75,88 zł, (12,90 zł -83%)
- Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przyw 67,89 zł, (12,90 zł -81%)
- Szef, kt 67,89 zł, (12,90 zł -81%)
Spis treści
Kulisy Kulinarnej Akademii -- spis treci
Prolog. Od odzi do korony (7)
Rozdzia 1. Hej, noe w do (21)
Rozdzia 2. Bkitna Wsteczka (33)
Rozdzia 3. Koszary i generaowie (47)
Rozdzia 4. Sól, wasabi i musztarda (57)
Rozdzia 5. Kumple i pikne koleanki (75)
Rozdzia 6. Dorada, rekin i anyówka (101)
Rozdzia 7. Landy pachnce ywic i... piersi kaczki w borowikach (123)
Rozdzia 8. Bask. To brzmi dumnie (135)
Rozdzia 9. Szczupak, królik, wino i alchemia (145)
Rozdzia 10. Celtowie, diabe morski i Zaczarowany Las (161)
Rozdzia 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem pynca (183)
Rozdzia 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja (205)
Rozdzia 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka" (229)
Rozdzia 14. Ryba, Max i Dracula (255)
Rozdzia 15. Wino i limaki (267)
Rozdzia 16. Szampan, wiska nóka i fasolka po bretosku z Tuluzy (285)
Rozdzia 17. Tancbuda, Bond i suflet (309)
"Chapsiki", czyli epilog (341)