reklama - zainteresowany?

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene - Sensus

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene
ebook
Autor: Justyna Jessa
ISBN: 978-83-289-1593-0
stron: 184, Format: ebook
Data wydania: 2024-06-25
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 19,95 zł (poprzednio: 39,90 zł)
Oszczędzasz: 50% (-19,95 zł)

Dodaj do koszyka Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene

Tagi: Dieta | Rodzicielstwo i psychologia dziecka | Sport i zdrowie

Jedzenie na zdrowie

Wychowanie dziecka to wielkie, pi

Dodaj do koszyka Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene

 

Osoby które kupowały "Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene", wybierały także:

  • Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
  • Pies na diecie BARF. Komponowanie i modyfikowanie diety BARF na podstawie stanu zdrowia i wyników analitycznych psa
  • Optymalna dieta dla biegaczy. Jedz zdrowo i biegnij po sukces
  • SIBO. Jak przywr
  • Lili. Ma

Dodaj do koszyka Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene

Spis treści

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć. Wydanie II rozszerzone eBook -- spis treści

Wprowadzenie

  • Kilka słów od współzałożycielki Fundacji SYNAPSIS
  • Wstęp od przedstawicielki fundacji AleKlasa
  • Wstęp autorki

ROZDZIAŁ 1. Dlaczego dziecko ze spektrum autyzmu nie chce jeść

ROZDZIAŁ 2. Problemy z jedzeniem u dzieci z ASD z perspektywy terapeutów jedzenia - praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z selektywnością żywieniową

  • Trening jedzenia - tekst: Monika Thie
  • Trening jedzenia - tekst: Anna Rejek

ROZDZIAŁ 3. Problemy ze strony przewodu pokarmowego

  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Stany zapalne i zaburzenia trawienia
  • Wpływ dolegliwości jelitowych na ogólne funkcjonowanie

ROZDZIAŁ 4. Diety w ASD - prawdy i mity - czy stosować, na co uważać, jak prawidłowo bilansować

  • Gluten a autyzm
  • Dlaczego większość specjalistów nie zaleca wprowadzania diety
  • Jak bezpiecznie wdrożyć dietę eliminacyjną

ROZDZIAŁ 5. Przepisy kulinarne

  • ŚNIADANIA I KOLACJE
    • Chleb owsiano-jaglany z pestkami
    • Chleb gryczany á la na zakwasie
    • Chleb z marchewką
    • Chleb z cukinią i miksem nasion
    • Chleb z batatami o smaku pizzy
    • Domowy keczup
    • Domowy majonez
    • Domowa musztarda
    • Paprykarz wegański jaglany
    • Pasztet wegański z soczewicy i warzyw
    • Pasztet wegański ze słonecznika
    • Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkami
    • Jaglane różowe naleśniki z konfiturą owocową
    • Placki z batatów z sadzonym jajkiem przepiórczym i domowym pesto
    • Placki dyniowe z cynamonem i karmelem daktylowym
    • Placki z purée dyniowego
    • Placuszki z jabłek na mące orzechowej z cykorią i winogronami
    • Placuszki na mące kokosowej z borówkami lub jagodami
    • Placuszki z truskawkami na wegańskim jogurcie
  • ZUPY
    • Lekka zupa rybna
    • Rosół drobiowy z kluseczkami
    • Bezglutenowe lane kluski
    • Aromatyczny bulion mięsny
    • Wegański jaglany krupnik z warzywami
    • Krem z brokuła z amarantusem i kiełkami
    • Krem z pieczonych warzyw z olejem konopnym
  • OBIADY
    • Kopytka z batatów z kurczakiem, sosem pieczeniowym i fasolką szparagową
    • Dorsz maślany z makaronem z cukinii, blanszowanym szpinakiem i orzeszkami piniowymi
    • Kotlety mielone z kalafiorem podane z komosą ryżową, pietruszką i groszkiem
    • Burgery z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami z sorgo i surówką z ogórków małosolnych
    • Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym, tymiankową kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kiszonej kapusty
    • Pulpeciki z indyka z pary na purée z dyni z mizerią z wegańską śmietaną
    • Burgery z łososia z sałatką z roszponki i rzodkiewek
    • Polędwiczka wieprzowa w sosie botwinkowym z sorgo, młodą marchewką i groszkiem cukrowym
    • Paluszki z kurczaka z frytkami z marchewki i domowym keczupem
  • SORBETY
    • Sorbet wiśniowy
    • Sorbet z owoców leśnych
    • Sorbet jagodowy
    • Sorbet z moreli
    • Sorbet malinowy
    • Sorbet truskawkowo-szpinakowy
    • Sorbet z mango i pietruszki
  • GOFRY
    • Gofry na mące kasztanowej
    • Gofry wegańskie na bezglutenowej mące owsianej
    • Wytrawne gofry z szynką i warzywami
    • Gładkie gofry dyniowe
  • CIASTECZKA
    • Ciasteczka z fasoli
    • Ciasteczka z komosy ryżowej (bez pieczenia)
    • Ciasteczka marchewkowo-bananowe
    • Batoniki bounty
    • Ptasie mleczko
    • Baton twix
    • Tarta bezglutenowa z orzechowo-jagodowym kremem
    • Pieczone czekoladowe ciasto jaglane
    • Kokosowe ciasto jaglane bez pieczenia
  • BUDYNIE
    • Budyń jaglany
    • Czekoladowy budyń jaglany z jagodami
    • Budyń truskawkowy z malinami
  • INNE PRZEKĄSKI
    • Chipsy z pieczonych warzyw
    • Frytki pieczone z marchewki, selera, pietruszki
    • Frytki z cukinii lub dyni smażone w mące ciecierzycowej
  • KOKTAJLE
    • Koktajl pełen antyoksydantów
    • Koktajl z jabłkiem, szpinakiem, cytryną i bananem
    • Koktajl tropikalny z ananasem, sałatą i brzoskwiniami
    • Koktajl z ogórkiem, melonem i pokrzywą
    • Koktajl z truskawkami, arbuzem, kurkumą, rozmarynem i limonką
    • Koktajl owocowy z ogórkiem, natką i selerem naciowym
  • PRZYKŁADOWE DANIA ODPOWIADAJĄCE DIECIE NISKOFERMENTUJĄCEJ
    • Placek wielowarzywny
    • Zapiekanka mięsno-warzywna
    • Krem z soczewicy i warzyw

Piśmiennictwo naukowe

Fragmenty recenzji dr n. med. Beaty Kazek

Dodaj do koszyka Autyzm i dieta. Co jako rodzic powiniene

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.