Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim - Sensus
ISBN: 978-83-283-3354-3
stron: 288, Format: ebook
Data wydania: 2016-12-07
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 34,50 zł (poprzednio: 69,00 zł)
Oszczędzasz: 50% (-34,50 zł)
Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj siÄ™ jedzeniem!
Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkaÅ„, gorÄ…cych dyskusji, serdecznych toastów i wspaniaÅ‚ych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadujÄ… i rozkoszujÄ… siÄ™ zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepÅ‚em domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada poÅ‚ożyć byle czego. On zasÅ‚uguje na coÅ› wiÄ™cej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacjÄ…, odrobinÄ… kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej wÅ‚asnej fantazji.
W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!
Śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem
Jajka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (z zegarkiem w ręku!). Ugotowane jajka wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną, bieżącą wodą. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ułóż na liściach rukoli i plastrach awokado. Połówki jajek posyp komosą ryżową, prażonym słonecznikiem, solą i zatarem, skrop oliwą.
Dobra rada:
Uwaga — ja kupujÄ™ jajka w rozmiarze L. Jeżeli bÄ™dziesz używać mniejszych jajek, możesz skoÅ„czyć gotowanie o 1 minutÄ™ wczeÅ›niej.
Składniki (2 porcje):
• 2 duże jajka z lodówki
• 2 garÅ›ci Å›wieżej rukoli
• 4 Å‚yżki ugotowanej quinoi (komosy ryżowej)
• 4 Å‚yżki podprażonego sÅ‚onecznika
• szczypta soli
• 1 Å‚yżeczka zataru
• oliwa
• awokado
Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!
Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglÄ…dajÄ…c siÄ™ na dietetyczne tabele. Nigdy nie poÅ›wiÄ™ca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest peÅ‚ny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiÄ…cy. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepiÄ™knych fotografii, które dziaÅ‚ajÄ… jak najlepsza zachÄ™ta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiaÅ‚am przyrzÄ…dzić chowder we wÅ‚asnej kuchni!
Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.
Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.
Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.
Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!
Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.
Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracÄ™ w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowaÅ‚a programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym, gotujÄ…c dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziÅ‚a siÄ™ do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. DziÅ› mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiÄ™dzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. KażdÄ… wolnÄ… chwilÄ™ poÅ›wiÄ™ca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjÄ™ciach.
Osoby które kupowały "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim", wybierały także:
- Saga rodu z Lipowej - tom 1. Miłość i wróżby 0,00 zł
- Driven. Namiętność silniejsza niż ból 47,78 zł, (12,90 zł -73%)
- Sweet Cheeks. Zapach namiętności 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Sweet Ache. Krew gęstsza od wody. Seria Driven 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Pokusy i łakocie. Niezbyt grzeczna rzecz o miłości 39,67 zł, (11,90 zł -70%)