reklama - zainteresowany?

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - Sensus

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II
ebook
Autor: John Mariani, Marie Rama
Tytuł oryginału: Grilling for Dummies 2/e
ISBN: 978-83-246-7668-2
stron: 328, Format: ebook
Data wydania: 2013-04-12
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 17,45 zł (poprzednio: 34,90 zł)
Oszczędzasz: 50% (-17,45 zł)

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Tagi: Przewodniki

Dowiedz siÄ™, jak:

  • zainstalować i konserwować grill
  • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogieÅ„
  • grillować różne rodzaje potraw - od miÄ™sa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
  • przyrzÄ…dzać na ruszcie egzotyczne dania

Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

  • Przygotuj siÄ™ do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz siÄ™ rozpalać oraz podtrzymywać ogieÅ„.
  • Å»yj ze smakiem - zaopatrz swojÄ… spiżarniÄ™ w potrzebne zioÅ‚a, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
  • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kieÅ‚basek, hamburgerów, szaszÅ‚yków oraz żeberek i zachwyć goÅ›ci ich wspaniaÅ‚ym, oryginalnym smakiem.
  • RozwiÅ„ swoje umiejÄ™tnoÅ›ci - osiÄ…gnij mistrzostwo, korzystajÄ…c z naszych wskazówek dotyczÄ…cych grillowania wieprzowiny, woÅ‚owiny, drobiu, jagniÄ™ciny, ryb, warzyw i... owoców.

Z grillem na działce:

  • różnice miÄ™dzy zwykÅ‚ym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
  • kolorowe zdjÄ™cia potraw przygotowanych wedÅ‚ug 130 przepisów z książki;
  • sprzÄ™t i akcesoria do grillowania;
  • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
  • szczegółowy instruktaż bezpoÅ›redniego i poÅ›redniego grillowania;
  • wskazówki uÅ‚atwiajÄ…ce panowanie nad ogniem i żarem;
  • używanie rożna i wÄ™dzarni.

Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

 

Osoby które kupowały "Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II", wybierały także:

  • System BiaÅ‚oruÅ›
  • Może (morze) wróci
  • TysiÄ…c szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • TysiÄ…c szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Spis treści

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II eBook -- spis treści

O autorach (15)

Podziękowania od autorów (17)

Wstęp (19)

  • O książce (20)
  • Konwencje zastosowane w książce (20)
  • Czego nie czytać (21)
  • Naiwne zaÅ‚ożenia (21)
  • Jak podzielona jest książka (21)
    • Część I: Zapanuj nad grillem (22)
    • Część II: Å»ycie ze smakiem (22)
    • Część III: CoÅ› dla miÅ‚oÅ›ników klasyki (22)
    • Część IV: Upiec można wszystko (22)
    • Część V: Dekalog (22)
  • Ikony użyte w książce (23)
  • Co dalej (23)

Część I: Zapanuj nad grillem (25)

Rozdział 1: Opanuj grillowy żargon (27)

  • Podstawowe pojÄ™cia: grillowanie bezpoÅ›rednie i poÅ›rednie (27)
    • Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
    • Z dala od ognia: grillowanie poÅ›rednie (29)
  • Powolne pieczenie w dużej iloÅ›ci dymu: udane barbecue (30)
  • Jeszcze wolniejszy proces: wÄ™dzenie (31)
    • WÄ™dzenie na sucho (32)
    • WÄ™dzenie na mokro (32)
  • Z grillowego na nasze: minisÅ‚owniczek mistrza rusztu (33)
  • Kilka wskazówek na poczÄ…tek (35)

Rozdział 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)

  • Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
    • Poznaj wszystkie opcje (38)
    • WÄ™glowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów (40)
  • Co masz do wyboru? PrzeglÄ…d cech grillów (42)
  • NarzÄ™dzia i zabawki (43)
    • Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
    • PrzeglÄ…d narzÄ™dzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
  • Jak dbać o grilla? (52)
    • Smarowanie rusztu (52)
    • Czyszczenie grilla w Å›rodku i na zewnÄ…trz (52)
    • Przechowywanie grilla (53)

Rozdział 3: Rozpalanie ognia (55)

  • Przygotowywanie grilla do użytku (55)
  • Czym karmić ogieÅ„? (56)
    • Propan-butan z butli (56)
    • Po staremu, czyli brykiety wÄ™glowe (56)
    • Grilluj jak profesjonalista na naturalnym wÄ™glu drzewnym (57)
    • Dodawanie wiórów lub kawaÅ‚ków drewna (58)
  • RozkÅ‚adanie wÄ™gla na palenisku (59)
  • Niech stanie siÄ™ ogieÅ„: rozpalanie grilla (60)
    • Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna (61)
    • Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
    • Stara szkoÅ‚a: zapalniczka gazowa (63)
  • Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)

Część II: Życie ze smakiem (67)

Rozdział 4: Co się kryje w spiżarni mistrza grilla? (69)

  • Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
  • Przyprawy stoÅ‚owe (71)
  • Olej jako przyprawa (72)
  • Odrobina octu do smaku (73)
  • SÅ‚odkie dodatki do sosów i marynat (74)
  • Alkohol jako skÅ‚adnik marynat i sosów (75)
  • Grillowy zielnik (75)
  • Wzbogacanie smaku za pomocÄ… owoców i warzyw (79)

Rozdział 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)

  • Parada marynat (82)
    • Wybór skÅ‚adników (82)
    • Przygotowania do marynowania (83)
    • Czas marynowania (84)
    • Używanie marynat do pÄ™dzlowania i wykaÅ„czania (84)
  • Aromatyzowane oleje (90)
  • Suche nacierki (91)

Rozdział 6: W świecie sosów (97)

  • CiepÅ‚e sosy (97)
  • Zimne sosy (102)
  • Przyprawy stoÅ‚owe (104)
    • Salsy (104)
    • Majonez (107)
    • Chutneye (107)
    • Inne dodatki (110)
  • WspaniaÅ‚y dodatek do potraw: masÅ‚o zioÅ‚owe (112)

Część III: Coś dla miłośników klasyki (115)

Rozdział 7: Hamburgery, kiełbaski, hot dogi (117)

  • Wszyscy lubimy hamburgery (117)
    • Wybór miÄ™sa na hamburgery (118)
    • Odpowiedni dobór skÅ‚adników (118)
    • Przygotowywanie kotlecików (119)
    • Co jeszcze wÅ‚ożyć do buÅ‚ki? (122)
  • KieÅ‚basy i kieÅ‚baski (123)
    • Czas grillowania (124)
    • Dodatki do hot dogów (125)

Rozdział 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszłyki i sataje (129)

  • Wybór odpowiedniej "broni" (130)
  • ZostaÅ„ mistrzem szaszÅ‚yków (130)
  • Warzywa na patyku - Å›wietna zabawa (131)
  • SzaszÅ‚yki z woÅ‚owiny (133)
  • SzaszÅ‚yki wieprzowe (136)
  • SzaszÅ‚yki z jagniÄ™ciny - coÅ› dla koneserów (138)
  • SzaszÅ‚yki z kurczaka (140)
  • SzaszÅ‚yki z owoców morza (141)
  • Sataje (144)

Rozdział 9: Może i brudzą, ale są pyszne - żeberka na wiele sposobów (147)

  • Różne sposoby grillowania żeberek wieprzowych (147)
  • Spróbuj żeberek woÅ‚owych (155)

Rozdział 10: Rożen na grillu? Tak, to możliwe! (157)

  • Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na rożnie (157)
    • Wybór najlepszego miÄ™sa na rożen (158)
    • Wskazówki ogólne (158)
    • Wskazówki dotyczÄ…ce konkretnych rodzajów miÄ™sa (159)
  • Zaczynamy zabawÄ™ z rożnem! (161)

Część IV: Upiec można wszystko (169)

Rozdział 11: Wołowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)

  • Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec woÅ‚owinÄ™ na ruszcie (171)
    • Różne rodzaje miÄ™sa woÅ‚owego (172)
  • Grillowanie steków (173)
    • Delikatność nade wszystko: marynowanie miÄ™sa (173)
    • Na ruszt z nimi! (174)
  • Czas na pieczeÅ„ woÅ‚owÄ… (179)

Rozdział 12: Wieprzowina - królowa grilla (183)

  • To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
  • Nacierki do wieprzowiny (185)
  • Czas pieczenia wieprzowiny (185)
    • Kotlety (187)
    • Marynowanie w solance (191)
    • Najdelikatniejsza z delikatnych - polÄ™dwica wieprzowa (192)

Rozdział 13: Jagnięcina - bliskowschodni rarytas (197)

  • Podstawowe informacje o jagniÄ™cinie (197)
    • Elementy tuszy jagniÄ™cej (198)
    • Przyprawy do jagniÄ™ciny (198)
    • JagniÄ™cina wymaga czuÅ‚oÅ›ci (199)
  • Kotlety jagniÄ™ce (199)
  • Kilka słów o Å‚opatce jagniÄ™cej (201)
  • Udziec jagniÄ™cy (202)
    • Pieczenie udźca jagniÄ™cego na ruszcie (202)
    • Grillowanie steków z udźca (203)
    • Najlepszy sposób na udziec: rozciąć, zamarynować, upiec (204)
  • Å»eberka jagniÄ™ce (206)

Rozdział 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)

  • Kurczak palce lizać (209)
    • PostÄ™powanie z miÄ™sem drobiowym (210)
    • Grillowanie piersi kurczaka (211)
    • SkrzydeÅ‚ka (213)
    • Smakowite ćwiartki kurczaka (216)
    • Czas na udka i podudzia (220)
    • Grillowanie kurczaka w caÅ‚oÅ›ci (221)
  • Indyk na różne sposoby (224)
  • Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
    • Ptaki Å‚owne a hodowlane (227)
    • Gatunki ptaków (228)

Rozdział 15: Owoce morza - smakują nie tylko na wybrzeżu (233)

  • Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
  • Grillowanie Å›wieżych ryb (234)
    • Steki rybne - grube i Å‚atwe w obróbce (235)
    • Grillowanie caÅ‚ych ryb (238)
    • Z filetami trzeba ostrożnie (240)
  • WÄ™dzenie ryb (246)
  • Pyszne miÄ™czaki - małże, omuÅ‚ki i przegrzebki (248)
  • Kraby (251)
  • Krewetki (252)

Rozdział 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)

  • Twoja mama robiÅ‚a to inaczej (258)
    • Postaw na proste przyprawy i krótkie marynowanie (258)
    • Okaż troskÄ™ (259)
  • Po prostu warzywa (260)
    • BakÅ‚ażan (260)
    • BrokuÅ‚ (260)
    • Brukselka (260)
    • Cebula (261)
    • Cykoria (261)
    • Czosnek (262)
    • Dynie (262)
    • Grzyby (264)
    • Karczochy (265)
    • Kukurydza (265)
    • Marchewka (266)
    • Papryka (266)
    • Pasternak (266)
    • Pomidory (267)
    • Pory (268)
    • SÅ‚odkie ziemniaki (268)
    • Szparagi (269)
    • Ziemniaki (271)
  • Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepÅ‚e i zimne dodatki (272)
  • OrzeźwiajÄ…ce saÅ‚atki (274)

Rozdział 17: Coś na wynos - kanapki, pizze i inne przekąski (279)

  • Trzeci wymiar pizzy (279)
    • WaÅ‚kowanie i formowanie ciasta (279)
    • Co na górÄ™? (280)
    • PodwÄ™dź pizzÄ™ (282)
  • Pyszne bruschetty (282)
  • Fajity (283)
  • Quesadille (285)
  • Kanapki (287)

Rozdział 18: Słodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)

  • Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
  • Masz ochotÄ™ na koktajl? (296)

Część V: Dekalog (301)

Rozdział 19: Dziesięć przykazań grillowania (303)

  • Ćwicz cierpliwość (303)
  • BÄ…dź zorganizowany (303)
  • Przyprawiaj jedzenie (303)
  • Nie oszczÄ™dzaj na paliwie (304)
  • Pilnuj ognia (304)
  • Twórz różne strefy ciepÅ‚a (304)
  • PamiÄ™taj o czynnikach zewnÄ™trznych (304)
  • Sprawdzaj stan jedzenia (305)
  • Nie ociÄ…gaj siÄ™ z podawaniem (305)
  • Odpręż siÄ™! (305)

Skorowidz (307)

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.