reklama - zainteresowany?

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II - Sensus

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II
ebook
Autor: John Mariani, Marie Rama
Tytuł oryginału: Grilling for Dummies 2/e
ISBN: 978-83-246-7668-2
stron: 328, Format: ebook
Data wydania: 2013-04-12
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 17,45 zł (poprzednio: 34,90 zł)
Oszczędzasz: 50% (-17,45 zł)

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Tagi: Przewodniki

Dowiedz się, jak:

  • zainstalować i konserwować grill
  • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
  • grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
  • przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania

Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

  • Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
  • Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
  • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
  • Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.

Z grillem na działce:

  • różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
  • kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
  • sprzęt i akcesoria do grillowania;
  • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
  • szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
  • wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
  • używanie rożna i wędzarni.

Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

 

Osoby które kupowały "Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II", wybierały także:

  • System Białoruś
  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Może (morze) wróci
  • Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Spis treści

Grillowanie dla bystrzakw. Wydanie II eBook -- spis treci

O autorach (15)

Podzikowania od autorw (17)

Wstp (19)

  • O ksice (20)
  • Konwencje zastosowane w ksice (20)
  • Czego nie czyta (21)
  • Naiwne zaoenia (21)
  • Jak podzielona jest ksika (21)
    • Cz I: Zapanuj nad grillem (22)
    • Cz II: ycie ze smakiem (22)
    • Cz III: Co dla mionikw klasyki (22)
    • Cz IV: Upiec mona wszystko (22)
    • Cz V: Dekalog (22)
  • Ikony uyte w ksice (23)
  • Co dalej (23)

Cz I: Zapanuj nad grillem (25)

Rozdzia 1: Opanuj grillowy argon (27)

  • Podstawowe pojcia: grillowanie bezporednie i porednie (27)
    • Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
    • Z dala od ognia: grillowanie porednie (29)
  • Powolne pieczenie w duej iloci dymu: udane barbecue (30)
  • Jeszcze wolniejszy proces: wdzenie (31)
    • Wdzenie na sucho (32)
    • Wdzenie na mokro (32)
  • Z grillowego na nasze: minisowniczek mistrza rusztu (33)
  • Kilka wskazwek na pocztek (35)

Rozdzia 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)

  • Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
    • Poznaj wszystkie opcje (38)
    • Wglowy czy gazowy? Porwnanie podstawowych typw (40)
  • Co masz do wyboru? Przegld cech grillw (42)
  • Narzdzia i zabawki (43)
    • Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
    • Przegld narzdzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
  • Jak dba o grilla? (52)
    • Smarowanie rusztu (52)
    • Czyszczenie grilla w rodku i na zewntrz (52)
    • Przechowywanie grilla (53)

Rozdzia 3: Rozpalanie ognia (55)

  • Przygotowywanie grilla do uytku (55)
  • Czym karmi ogie? (56)
    • Propan-butan z butli (56)
    • Po staremu, czyli brykiety wglowe (56)
    • Grilluj jak profesjonalista na naturalnym wglu drzewnym (57)
    • Dodawanie wirw lub kawakw drewna (58)
  • Rozkadanie wgla na palenisku (59)
  • Niech stanie si ogie: rozpalanie grilla (60)
    • Najlepszy wybr: rozpalarka elektryczna (61)
    • Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
    • Stara szkoa: zapalniczka gazowa (63)
  • Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)

Cz II: ycie ze smakiem (67)

Rozdzia 4: Co si kryje w spiarni mistrza grilla? (69)

  • Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
  • Przyprawy stoowe (71)
  • Olej jako przyprawa (72)
  • Odrobina octu do smaku (73)
  • Sodkie dodatki do sosw i marynat (74)
  • Alkohol jako skadnik marynat i sosw (75)
  • Grillowy zielnik (75)
  • Wzbogacanie smaku za pomoc owocw i warzyw (79)

Rozdzia 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)

  • Parada marynat (82)
    • Wybr skadnikw (82)
    • Przygotowania do marynowania (83)
    • Czas marynowania (84)
    • Uywanie marynat do pdzlowania i wykaczania (84)
  • Aromatyzowane oleje (90)
  • Suche nacierki (91)

Rozdzia 6: W wiecie sosw (97)

  • Ciepe sosy (97)
  • Zimne sosy (102)
  • Przyprawy stoowe (104)
    • Salsy (104)
    • Majonez (107)
    • Chutneye (107)
    • Inne dodatki (110)
  • Wspaniay dodatek do potraw: maso zioowe (112)

Cz III: Co dla mionikw klasyki (115)

Rozdzia 7: Hamburgery, kiebaski, hot dogi (117)

  • Wszyscy lubimy hamburgery (117)
    • Wybr misa na hamburgery (118)
    • Odpowiedni dobr skadnikw (118)
    • Przygotowywanie kotlecikw (119)
    • Co jeszcze woy do buki? (122)
  • Kiebasy i kiebaski (123)
    • Czas grillowania (124)
    • Dodatki do hot dogw (125)

Rozdzia 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszyki i sataje (129)

  • Wybr odpowiedniej "broni" (130)
  • Zosta mistrzem szaszykw (130)
  • Warzywa na patyku - wietna zabawa (131)
  • Szaszyki z woowiny (133)
  • Szaszyki wieprzowe (136)
  • Szaszyki z jagniciny - co dla koneserw (138)
  • Szaszyki z kurczaka (140)
  • Szaszyki z owocw morza (141)
  • Sataje (144)

Rozdzia 9: Moe i brudz, ale s pyszne - eberka na wiele sposobw (147)

  • Rne sposoby grillowania eberek wieprzowych (147)
  • Sprbuj eberek woowych (155)

Rozdzia 10: Roen na grillu? Tak, to moliwe! (157)

  • Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na ronie (157)
    • Wybr najlepszego misa na roen (158)
    • Wskazwki oglne (158)
    • Wskazwki dotyczce konkretnych rodzajw misa (159)
  • Zaczynamy zabaw z ronem! (161)

Cz IV: Upiec mona wszystko (169)

Rozdzia 11: Woowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)

  • Wszystko, co musisz wiedzie, eby upiec woowin na ruszcie (171)
    • Rne rodzaje misa woowego (172)
  • Grillowanie stekw (173)
    • Delikatno nade wszystko: marynowanie misa (173)
    • Na ruszt z nimi! (174)
  • Czas na piecze woow (179)

Rozdzia 12: Wieprzowina - krlowa grilla (183)

  • To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
  • Nacierki do wieprzowiny (185)
  • Czas pieczenia wieprzowiny (185)
    • Kotlety (187)
    • Marynowanie w solance (191)
    • Najdelikatniejsza z delikatnych - poldwica wieprzowa (192)

Rozdzia 13: Jagnicina - bliskowschodni rarytas (197)

  • Podstawowe informacje o jagnicinie (197)
    • Elementy tuszy jagnicej (198)
    • Przyprawy do jagniciny (198)
    • Jagnicina wymaga czuoci (199)
  • Kotlety jagnice (199)
  • Kilka sw o opatce jagnicej (201)
  • Udziec jagnicy (202)
    • Pieczenie udca jagnicego na ruszcie (202)
    • Grillowanie stekw z udca (203)
    • Najlepszy sposb na udziec: rozci, zamarynowa, upiec (204)
  • eberka jagnice (206)

Rozdzia 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)

  • Kurczak palce liza (209)
    • Postpowanie z misem drobiowym (210)
    • Grillowanie piersi kurczaka (211)
    • Skrzydeka (213)
    • Smakowite wiartki kurczaka (216)
    • Czas na udka i podudzia (220)
    • Grillowanie kurczaka w caoci (221)
  • Indyk na rne sposoby (224)
  • Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
    • Ptaki owne a hodowlane (227)
    • Gatunki ptakw (228)

Rozdzia 15: Owoce morza - smakuj nie tylko na wybrzeu (233)

  • Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
  • Grillowanie wieych ryb (234)
    • Steki rybne - grube i atwe w obrbce (235)
    • Grillowanie caych ryb (238)
    • Z filetami trzeba ostronie (240)
  • Wdzenie ryb (246)
  • Pyszne miczaki - mae, omuki i przegrzebki (248)
  • Kraby (251)
  • Krewetki (252)

Rozdzia 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)

  • Twoja mama robia to inaczej (258)
    • Postaw na proste przyprawy i krtkie marynowanie (258)
    • Oka trosk (259)
  • Po prostu warzywa (260)
    • Bakaan (260)
    • Broku (260)
    • Brukselka (260)
    • Cebula (261)
    • Cykoria (261)
    • Czosnek (262)
    • Dynie (262)
    • Grzyby (264)
    • Karczochy (265)
    • Kukurydza (265)
    • Marchewka (266)
    • Papryka (266)
    • Pasternak (266)
    • Pomidory (267)
    • Pory (268)
    • Sodkie ziemniaki (268)
    • Szparagi (269)
    • Ziemniaki (271)
  • Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepe i zimne dodatki (272)
  • Orzewiajce saatki (274)

Rozdzia 17: Co na wynos - kanapki, pizze i inne przekski (279)

  • Trzeci wymiar pizzy (279)
    • Wakowanie i formowanie ciasta (279)
    • Co na gr? (280)
    • Podwd pizz (282)
  • Pyszne bruschetty (282)
  • Fajity (283)
  • Quesadille (285)
  • Kanapki (287)

Rozdzia 18: Sodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)

  • Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
  • Masz ochot na koktajl? (296)

Cz V: Dekalog (301)

Rozdzia 19: Dziesi przykaza grillowania (303)

  • wicz cierpliwo (303)
  • Bd zorganizowany (303)
  • Przyprawiaj jedzenie (303)
  • Nie oszczdzaj na paliwie (304)
  • Pilnuj ognia (304)
  • Twrz rne strefy ciepa (304)
  • Pamitaj o czynnikach zewntrznych (304)
  • Sprawdzaj stan jedzenia (305)
  • Nie ocigaj si z podawaniem (305)
  • Odpr si! (305)

Skorowidz (307)

Dodaj do koszyka Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2022 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.