reklama - zainteresowany?

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - Sensus

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka
ebook
Autor: Jeff Potter
Tytuł oryginału: Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food
TÅ‚umaczenie: Arkadiusz Romanek
ISBN: 978-83-246-5998-2
stron: 406, Format: ebook
Data wydania: 2012-08-01
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 29,50 zł (poprzednio: 59,00 zł)
Oszczędzasz: 50% (-29,50 zł)

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Tagi: Przewodniki

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w koÅ„cu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w Å›wiecie coÅ› zjeść! W koÅ„cu informatyk też czÅ‚owiek i nie tylko głód wiedzy zaglÄ…da mu w oczy! Niestety nikt nie wymyÅ›liÅ‚ jeszcze sposobu na to, by Å›ciÄ…gnąć z sieci aplikacjÄ™ z technikami kuchennymi i zaÅ‚adować jÄ… bezpoÅ›rednio do komórek pamiÄ™ci. JeÅ›li wiÄ™c bÅ‚Ä…d w programie wÅ‚Ä…cza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiÄ…zywania pasjonujÄ…cej zagadki, a w kuchni koÅ„czy siÄ™ poważnÄ… awariÄ… skutkujÄ…cÄ… zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujÄ…cy algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciÄ…g jasno zdefiniowanych czynnoÅ›ci daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgÅ‚Ä™bianie linijek kodu nierozerwalnie Å‚Ä…czy siÄ™ z dociekliwoÅ›ciÄ…, zadawaniem pytaÅ„ i znajdowaniem źródeÅ‚ informacji. Chyba coÅ› o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rÄ™kach coÅ› wiÄ™cej niż zwykÅ‚Ä… książkÄ™ kucharskÄ…. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić CiÄ™ do klawiatury, wypÄ™dzi CiÄ™ zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidnÄ… porcjÄ™ sycÄ…cej umysÅ‚ i żoÅ‚Ä…dek wiedzy, m.in. na temat niezbÄ™dnych w kuchni narzÄ™dzi, skÅ‚adników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie Å›wietnymi przepisami o różnym stopniu trudnoÅ›ci — od tych sÅ‚odkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycajÄ…cych TwojÄ… kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć CiÄ™ do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiÅ‚ku!



Poznaj przepisy Jeffa Pottera na blogu o gotowaniu!
»


A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swojÄ… kuchniÄ™ do wielkich wyzwaÅ„ i dokonasz kalibracji narzÄ™dzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz siÄ™, dlaczego niektóre produkty piecze siÄ™ w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzÄ™, jeÅ›li podkrÄ™cisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi bÄ™dziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturacjÄ™ biaÅ‚ek, reakcjÄ™ Maillarda, karmelizacjÄ™. I dowiesz siÄ™, jak wpÅ‚ywajÄ… one na przyrzÄ…dzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz siÄ™ z potrawami, wykorzystujÄ…c hydrokoloidy i technikÄ™ sous vide.
  • Dowiesz siÄ™, co majÄ… do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzÄ…ce przebogaty Å›wiat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleÅ„ców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt roÅ›nie w miarÄ™ czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

 

Osoby które kupowały "Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka", wybierały także:

  • System BiaÅ‚oruÅ›
  • Może (morze) wróci
  • TysiÄ…c szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • TysiÄ…c szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Spis treści

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka eBook -- spis treści

Spis przepisów (vii)

Spis wywiadów (xi)

Przedmowa (xiii)

Rozdział 1. Witajcie w kuchni! (1)

  • MyÅ›l jak haker (3)
    • Fiksacja funkcjonalna (5)
    • Kilka słów na temat odżywiania (10)
    • Wskazówki dla poczÄ…tkujÄ…cych (12)
    • Wybór przepisu (22)
    • Czytanie miÄ™dzy wierszami (26)
  • Gotowanie dla jednej osoby (33)
  • Gotowanie dla innych (34)

Rozdział 2. Kuchnia - inicjalizacja (41)

  • Organizacja kuchni (42)
    • Kalibracja instrumentów (42)
    • Przygotowanie skÅ‚adników (43)
  • Wyposażenie kuchenne (44)
    • Absolutne minimum (47)
    • Standardowe wyposażenie kuchni (65)
  • Organizacja kuchni (70)
    • Pozyskiwanie (70)
    • Grupowanie funkcjonalne (71)
    • Jednolite pojemniki do magazynowania (71)
    • UkÅ‚ad powierzchni roboczych (72)
    • PorzÄ…dek w kuchni (74)
  • SprzÄ™t kuchenny w prezencie? (78)

Rozdział 3. Wybór danych wejściowych - smak, zapach oraz składniki potrawy (79)

  • Zapach + smak = rozkosz dla podniebienia (81)
    • Smak (zmysÅ‚ smaku) (82)
    • Zapach (zmysÅ‚ wÄ™chu) (86)
  • Smaki: gorzki, sÅ‚ony, kwaÅ›ny, sÅ‚odki, umami i inne (96)
    • Smak gorzki (96)
    • Smak sÅ‚ony (97)
    • Smak kwaÅ›ny (100)
    • Smak sÅ‚odki (100)
    • Umami (znane także jako umame) (101)
    • Inne smaki (103)
    • Kombinacje smaków i zapachów (105)
  • Metoda adaptacji i eksperymentowania (111)
  • Metoda bazujÄ…ca na tradycji i regionalizmach (118)
    • Ryż, pszenica, ziarna - congee, grysik, owsianka (122)
  • Metoda sezonowa (126)
  • Metoda analityczna (139)

Rozdział 4. Czas i temperatura - podstawowe zmienne obróbki termicznej (147)

  • Obróbka termiczna = czas × temperatura (150)
    • Transfer ciepÅ‚a i gotowość produktu (152)
    • Sposoby wymiany ciepÅ‚a (155)
  • BezpieczeÅ„stwo i ostre zatrucia pokarmowe (160)
    • Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym wywoÅ‚anym przez bakterie? (164)
    • Jak zapobiec zatruciom pokarmowym powodowanym przez pasożyty? (170)
  • Kluczowe wartoÅ›ci temperatur obróbki termicznej żywnoÅ›ci (175)
    • 40°C i 50°C - rozpoczyna siÄ™ proces denaturacji biaÅ‚ka (175)
    • 62°C - rozpoczyna siÄ™ Å›cinanie biaÅ‚ka w jajku (181)
    • 68°C - denaturacja kolagenu (typu I) (186)
    • 70°C - nastÄ™puje rozpad skrobi w warzywach (195)
    • 154°C - reakcje Maillarda stajÄ… siÄ™ zauważalne (205)
    • 180°C - cukier zaczyna siÄ™ wyraźnie karmelizować (210)

Rozdział 5. Powietrze - kluczowa zmienna wypieków (217)

  • Gluten (218)
  • Spulchnianie biologiczne (227)
    • Drożdże (227)
  • Spulchnianie chemiczne (239)
    • Soda oczyszczona (239)
    • Proszek do pieczenia (248)
  • Spulchnianie mechaniczne (252)
    • BiaÅ‚ka jajka (252)
    • Żółtka jajek (258)
    • Bita Å›mietana (261)

Rozdział 6. Radosna podróż w świat chemii (269)

  • ZwiÄ…zki chemiczne tradycyjnie używane w kuchni (272)
    • Sól (272)
    • Cukier (281)
    • Kwasy i zasady (286)
    • Alkohol (291)
  • Chemiczne dodatki do żywnoÅ›ci stosowane współczeÅ›nie w przemyÅ›le (298)
    • Lista E - klasyfikacja dziesiÄ™tna Deweya chemicznych dodatków do żywnoÅ›ci (301)
    • Koloidy (303)
    • Przygotowanie żelów - skrobie, karagenina, agar i alginian sodu (305)
    • Dziwne metody topnienia - metyloceluloza i maltodekstryna (316)
    • Przygotowanie pian - lecytyna (320)
    • Antycukier - laktizol (322)
    • Klej do miÄ™sa - transglutaminaza (324)
    • Dym w pÅ‚ynie - destylowany aromat dymu (328)

Rozdział 7. Zabawa ze sprzętem (331)

  • Technika sous vide (333)
    • Zatrucia pokarmowe i technika sous vide (336)
    • Sous vide - wyposażenie (339)
    • Gotowanie z sous vide (344)
  • Profesjonalny sprzÄ™t i techniki stosowane w restauracjach (359)
    • Filtracja (361)
    • Syfony do bitej Å›mietany (znane także jako "iSi") (370)
    • "Gotowanie" za pomocÄ… zimna - ciekÅ‚y azot i suchy lód (374)
    • Gotowanie z wykorzystaniem (dużych) dawek ciepÅ‚a (382)

Przechytrzyć alergie (391)

Posłowie (397)

Skorowidz (399)

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.