reklama - zainteresowany?

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - Sensus

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka
ebook
Autor: Jeff Potter
Tytuł oryginału: Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food
Tłumaczenie: Arkadiusz Romanek
ISBN: 978-83-246-5998-2
stron: 406, Format: ebook
Data wydania: 2012-08-01
Księgarnia: Sensus

Cena książki: 29,50 zł (poprzednio: 59,00 zł)
Oszczędzasz: 50% (-29,50 zł)

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Tagi: Przewodniki

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!



Poznaj przepisy Jeffa Pottera na blogu o gotowaniu!
»


A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

 

Osoby które kupowały "Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka", wybierały także:

  • System Białoruś
  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku
  • Może (morze) wróci
  • Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Spis treści

Gotowanie dla geekw. Nauka stosowana, nieze sztuczki i wyerka eBook -- spis treci

Spis przepisw (vii)

Spis wywiadw (xi)

Przedmowa (xiii)

Rozdzia 1. Witajcie w kuchni! (1)

  • Myl jak haker (3)
    • Fiksacja funkcjonalna (5)
    • Kilka sw na temat odywiania (10)
    • Wskazwki dla pocztkujcych (12)
    • Wybr przepisu (22)
    • Czytanie midzy wierszami (26)
  • Gotowanie dla jednej osoby (33)
  • Gotowanie dla innych (34)

Rozdzia 2. Kuchnia - inicjalizacja (41)

  • Organizacja kuchni (42)
    • Kalibracja instrumentw (42)
    • Przygotowanie skadnikw (43)
  • Wyposaenie kuchenne (44)
    • Absolutne minimum (47)
    • Standardowe wyposaenie kuchni (65)
  • Organizacja kuchni (70)
    • Pozyskiwanie (70)
    • Grupowanie funkcjonalne (71)
    • Jednolite pojemniki do magazynowania (71)
    • Ukad powierzchni roboczych (72)
    • Porzdek w kuchni (74)
  • Sprzt kuchenny w prezencie? (78)

Rozdzia 3. Wybr danych wejciowych - smak, zapach oraz skadniki potrawy (79)

  • Zapach + smak = rozkosz dla podniebienia (81)
    • Smak (zmys smaku) (82)
    • Zapach (zmys wchu) (86)
  • Smaki: gorzki, sony, kwany, sodki, umami i inne (96)
    • Smak gorzki (96)
    • Smak sony (97)
    • Smak kwany (100)
    • Smak sodki (100)
    • Umami (znane take jako umame) (101)
    • Inne smaki (103)
    • Kombinacje smakw i zapachw (105)
  • Metoda adaptacji i eksperymentowania (111)
  • Metoda bazujca na tradycji i regionalizmach (118)
    • Ry, pszenica, ziarna - congee, grysik, owsianka (122)
  • Metoda sezonowa (126)
  • Metoda analityczna (139)

Rozdzia 4. Czas i temperatura - podstawowe zmienne obrbki termicznej (147)

  • Obrbka termiczna = czas temperatura (150)
    • Transfer ciepa i gotowo produktu (152)
    • Sposoby wymiany ciepa (155)
  • Bezpieczestwo i ostre zatrucia pokarmowe (160)
    • Jak zapobiega zatruciom pokarmowym wywoanym przez bakterie? (164)
    • Jak zapobiec zatruciom pokarmowym powodowanym przez pasoyty? (170)
  • Kluczowe wartoci temperatur obrbki termicznej ywnoci (175)
    • 40C i 50C - rozpoczyna si proces denaturacji biaka (175)
    • 62C - rozpoczyna si cinanie biaka w jajku (181)
    • 68C - denaturacja kolagenu (typu I) (186)
    • 70C - nastpuje rozpad skrobi w warzywach (195)
    • 154C - reakcje Maillarda staj si zauwaalne (205)
    • 180C - cukier zaczyna si wyranie karmelizowa (210)

Rozdzia 5. Powietrze - kluczowa zmienna wypiekw (217)

  • Gluten (218)
  • Spulchnianie biologiczne (227)
    • Drode (227)
  • Spulchnianie chemiczne (239)
    • Soda oczyszczona (239)
    • Proszek do pieczenia (248)
  • Spulchnianie mechaniczne (252)
    • Biaka jajka (252)
    • tka jajek (258)
    • Bita mietana (261)

Rozdzia 6. Radosna podr w wiat chemii (269)

  • Zwizki chemiczne tradycyjnie uywane w kuchni (272)
    • Sl (272)
    • Cukier (281)
    • Kwasy i zasady (286)
    • Alkohol (291)
  • Chemiczne dodatki do ywnoci stosowane wspczenie w przemyle (298)
    • Lista E - klasyfikacja dziesitna Deweya chemicznych dodatkw do ywnoci (301)
    • Koloidy (303)
    • Przygotowanie elw - skrobie, karagenina, agar i alginian sodu (305)
    • Dziwne metody topnienia - metyloceluloza i maltodekstryna (316)
    • Przygotowanie pian - lecytyna (320)
    • Antycukier - laktizol (322)
    • Klej do misa - transglutaminaza (324)
    • Dym w pynie - destylowany aromat dymu (328)

Rozdzia 7. Zabawa ze sprztem (331)

  • Technika sous vide (333)
    • Zatrucia pokarmowe i technika sous vide (336)
    • Sous vide - wyposaenie (339)
    • Gotowanie z sous vide (344)
  • Profesjonalny sprzt i techniki stosowane w restauracjach (359)
    • Filtracja (361)
    • Syfony do bitej mietany (znane take jako "iSi") (370)
    • "Gotowanie" za pomoc zimna - cieky azot i suchy ld (374)
    • Gotowanie z wykorzystaniem (duych) dawek ciepa (382)

Przechytrzy alergie (391)

Posowie (397)

Skorowidz (399)

Dodaj do koszyka Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2022 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.