Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - Sensus

Tytuł oryginału: Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food
Tłumaczenie: Arkadiusz Romanek
ISBN: 978-83-246-5998-2
stron: 406, Format: ebook
Data wydania: 2012-08-01
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 29,50 zł (poprzednio: 59,00 zł)
Oszczędzasz: 50% (-29,50 zł)
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w koÅ„cu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w Å›wiecie coÅ› zjeść! W koÅ„cu informatyk też czÅ‚owiek i nie tylko głód wiedzy zaglÄ…da mu w oczy! Niestety nikt nie wymyÅ›liÅ‚ jeszcze sposobu na to, by Å›ciÄ…gnąć z sieci aplikacjÄ™ z technikami kuchennymi i zaÅ‚adować jÄ… bezpoÅ›rednio do komórek pamiÄ™ci. JeÅ›li wiÄ™c błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiÄ…zywania pasjonujÄ…cej zagadki, a w kuchni koÅ„czy siÄ™ poważnÄ… awariÄ… skutkujÄ…cÄ… zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujÄ…cy algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciÄ…g jasno zdefiniowanych czynnoÅ›ci daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy siÄ™ z dociekliwoÅ›ciÄ…, zadawaniem pytaÅ„ i znajdowaniem źródeÅ‚ informacji. Chyba coÅ› o tym wiesz, prawda?
Trzymasz w rÄ™kach coÅ› wiÄ™cej niż zwykłą książkÄ™ kucharskÄ…. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić CiÄ™ do klawiatury, wypÄ™dzi CiÄ™ zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidnÄ… porcjÄ™ sycÄ…cej umysÅ‚ i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbÄ™dnych w kuchni narzÄ™dzi, skÅ‚adników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie Å›wietnymi przepisami o różnym stopniu trudnoÅ›ci — od tych sÅ‚odkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycajÄ…cych TwojÄ… kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć CiÄ™ do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiÅ‚ku!
A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:
- Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
- Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
- Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi bÄ™dziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturacjÄ™ biaÅ‚ek, reakcjÄ™ Maillarda, karmelizacjÄ™. I dowiesz siÄ™, jak wpÅ‚ywajÄ… one na przyrzÄ…dzane przez Ciebie dania.
- Poeksperymentujesz i zabawisz siÄ™ z potrawami, wykorzystujÄ…c hydrokoloidy i technikÄ™ sous vide.
- Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Osoby które kupowały "Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka", wybierały także:
- System Białoruś 36,06 zł, (11,90 zł -67%)
- Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku 29,32 zł, (12,90 zł -56%)
- Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku 29,32 zł, (12,90 zł -56%)
- Może (morze) wróci 28,67 zł, (12,90 zł -55%)
- Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1 44,90 zł, (22,45 zł -50%)
Spis treści
Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niez³e sztuczki i wy¿erka eBook -- spis tre¶ci
Spis przepisów (vii)
Spis wywiadów (xi)
Przedmowa (xiii)
Rozdzia³ 1. Witajcie w kuchni! (1)
- My¶l jak haker (3)
- Fiksacja funkcjonalna (5)
- Kilka s³ów na temat od¿ywiania (10)
- Wskazówki dla pocz±tkuj±cych (12)
- Wybór przepisu (22)
- Czytanie miêdzy wierszami (26)
- Gotowanie dla jednej osoby (33)
- Gotowanie dla innych (34)
Rozdzia³ 2. Kuchnia - inicjalizacja (41)
- Organizacja kuchni (42)
- Kalibracja instrumentów (42)
- Przygotowanie sk³adników (43)
- Wyposa¿enie kuchenne (44)
- Absolutne minimum (47)
- Standardowe wyposa¿enie kuchni (65)
- Organizacja kuchni (70)
- Pozyskiwanie (70)
- Grupowanie funkcjonalne (71)
- Jednolite pojemniki do magazynowania (71)
- Uk³ad powierzchni roboczych (72)
- Porz±dek w kuchni (74)
- Sprzêt kuchenny w prezencie? (78)
Rozdzia³ 3. Wybór danych wej¶ciowych - smak, zapach oraz sk³adniki potrawy (79)
- Zapach + smak = rozkosz dla podniebienia (81)
- Smak (zmys³ smaku) (82)
- Zapach (zmys³ wêchu) (86)
- Smaki: gorzki, s³ony, kwa¶ny, s³odki, umami i inne (96)
- Smak gorzki (96)
- Smak s³ony (97)
- Smak kwa¶ny (100)
- Smak s³odki (100)
- Umami (znane tak¿e jako umame) (101)
- Inne smaki (103)
- Kombinacje smaków i zapachów (105)
- Metoda adaptacji i eksperymentowania (111)
- Metoda bazuj±ca na tradycji i regionalizmach (118)
- Ry¿, pszenica, ziarna - congee, grysik, owsianka (122)
- Metoda sezonowa (126)
- Metoda analityczna (139)
Rozdzia³ 4. Czas i temperatura - podstawowe zmienne obróbki termicznej (147)
- Obróbka termiczna = czas × temperatura (150)
- Transfer ciep³a i gotowo¶æ produktu (152)
- Sposoby wymiany ciep³a (155)
- Bezpieczeñstwo i ostre zatrucia pokarmowe (160)
- Jak zapobiegaæ zatruciom pokarmowym wywo³anym przez bakterie? (164)
- Jak zapobiec zatruciom pokarmowym powodowanym przez paso¿yty? (170)
- Kluczowe warto¶ci temperatur obróbki termicznej ¿ywno¶ci (175)
- 40°C i 50°C - rozpoczyna siê proces denaturacji bia³ka (175)
- 62°C - rozpoczyna siê ¶cinanie bia³ka w jajku (181)
- 68°C - denaturacja kolagenu (typu I) (186)
- 70°C - nastêpuje rozpad skrobi w warzywach (195)
- 154°C - reakcje Maillarda staj± siê zauwa¿alne (205)
- 180°C - cukier zaczyna siê wyra¼nie karmelizowaæ (210)
Rozdzia³ 5. Powietrze - kluczowa zmienna wypieków (217)
- Gluten (218)
- Spulchnianie biologiczne (227)
- Dro¿d¿e (227)
- Spulchnianie chemiczne (239)
- Soda oczyszczona (239)
- Proszek do pieczenia (248)
- Spulchnianie mechaniczne (252)
- Bia³ka jajka (252)
- ¯ó³tka jajek (258)
- Bita ¶mietana (261)
Rozdzia³ 6. Radosna podró¿ w ¶wiat chemii (269)
- Zwi±zki chemiczne tradycyjnie u¿ywane w kuchni (272)
- Sól (272)
- Cukier (281)
- Kwasy i zasady (286)
- Alkohol (291)
- Chemiczne dodatki do ¿ywno¶ci stosowane wspó³cze¶nie w przemy¶le (298)
- Lista E - klasyfikacja dziesiêtna Deweya chemicznych dodatków do ¿ywno¶ci (301)
- Koloidy (303)
- Przygotowanie ¿elów - skrobie, karagenina, agar i alginian sodu (305)
- Dziwne metody topnienia - metyloceluloza i maltodekstryna (316)
- Przygotowanie pian - lecytyna (320)
- Antycukier - laktizol (322)
- Klej do miêsa - transglutaminaza (324)
- Dym w p³ynie - destylowany aromat dymu (328)
Rozdzia³ 7. Zabawa ze sprzêtem (331)
- Technika sous vide (333)
- Zatrucia pokarmowe i technika sous vide (336)
- Sous vide - wyposa¿enie (339)
- Gotowanie z sous vide (344)
- Profesjonalny sprzêt i techniki stosowane w restauracjach (359)
- Filtracja (361)
- Syfony do bitej ¶mietany (znane tak¿e jako "iSi") (370)
- "Gotowanie" za pomoc± zimna - ciek³y azot i suchy lód (374)
- Gotowanie z wykorzystaniem (du¿ych) dawek ciep³a (382)
Przechytrzyæ alergie (391)
Pos³owie (397)
Skorowidz (399)