Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - Sensus
Tytuł oryginału: Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks, and Good Food
TÅ‚umaczenie: Arkadiusz Romanek
ISBN: 978-83-246-3055-4
stron: 406, Format: 200x230, okładka: miękka
Data wydania: 2011-07-05
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 69,00 zł
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w koÅ„cu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w Å›wiecie coÅ› zjeść! W koÅ„cu informatyk też czÅ‚owiek i nie tylko głód wiedzy zaglÄ…da mu w oczy! Niestety nikt nie wymyÅ›liÅ‚ jeszcze sposobu na to, by Å›ciÄ…gnąć z sieci aplikacjÄ™ z technikami kuchennymi i zaÅ‚adować jÄ… bezpoÅ›rednio do komórek pamiÄ™ci. JeÅ›li wiÄ™c bÅ‚Ä…d w programie wÅ‚Ä…cza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiÄ…zywania pasjonujÄ…cej zagadki, a w kuchni koÅ„czy siÄ™ poważnÄ… awariÄ… skutkujÄ…cÄ… zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujÄ…cy algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciÄ…g jasno zdefiniowanych czynnoÅ›ci daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgÅ‚Ä™bianie linijek kodu nierozerwalnie Å‚Ä…czy siÄ™ z dociekliwoÅ›ciÄ…, zadawaniem pytaÅ„ i znajdowaniem źródeÅ‚ informacji. Chyba coÅ› o tym wiesz, prawda?
Trzymasz w rÄ™kach coÅ› wiÄ™cej niż zwykÅ‚Ä… książkÄ™ kucharskÄ…. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić CiÄ™ do klawiatury, wypÄ™dzi CiÄ™ zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidnÄ… porcjÄ™ sycÄ…cej umysÅ‚ i żoÅ‚Ä…dek wiedzy, m.in. na temat niezbÄ™dnych w kuchni narzÄ™dzi, skÅ‚adników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie Å›wietnymi przepisami o różnym stopniu trudnoÅ›ci — od tych sÅ‚odkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycajÄ…cych TwojÄ… kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć CiÄ™ do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiÅ‚ku!
A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:
- Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
- Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
- Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi bÄ™dziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturacjÄ™ biaÅ‚ek, reakcjÄ™ Maillarda, karmelizacjÄ™. I dowiesz siÄ™, jak wpÅ‚ywajÄ… one na przyrzÄ…dzane przez Ciebie dania.
- Poeksperymentujesz i zabawisz siÄ™ z potrawami, wykorzystujÄ…c hydrokoloidy i technikÄ™ sous vide.
- Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Osoby które kupowały "Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka", wybierały także:
- System Białoruś 36,06 zł, (11,90 zł -67%)
- Może (morze) wróci 28,37 zł, (13,05 zł -54%)
- Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku 29,26 zł, (13,46 zł -54%)
- Tysiąc szklanek herbaty. Spotkania na Jedwabnym Szlaku 29,26 zł, (13,46 zł -54%)
- Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1 44,90 zł, (22,45 zł -50%)