Dietoterapia - Sensus
ISBN: 978-8-3200-4838-4
stron: 462, Format: ebook
Data wydania: 2015-09-15
Księgarnia: Sensus
Cena książki: 79,20 zł (poprzednio: 99,00 zł)
Oszczędzasz: 20% (-19,80 zł)
Nowoczesna publikacja dotyczÄ…ca podstaw żywienia czÅ‚owieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzglÄ™dnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzglÄ™dniono aktualny stan wiedzy dotyczÄ…cej zapotrzebowania energetycznego, roli wÄ™glowodanów, biaÅ‚ka, tÅ‚uszczów, witamin i mikroskÅ‚adników w żywieniu czÅ‚owieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyÅ‚ość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby zwiÄ…zane z rozwojem miażdżycy, nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, przewlekÅ‚a choroba nerek, kamice ukÅ‚adu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przeÅ‚yku, choroba wrzodowa, zespóÅ‚ jelita drażliwego i przewlekÅ‚e zapalenie trzustki.
Publikacja bÄ™dzie doskonaÅ‚ym źródÅ‚em praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujÄ…cych siÄ™ dietetykÄ…, studentów dietetyki i pielÄ™gniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tÄ… tematykÄ….
Osoby które kupowały "Dietoterapia", wybierały także:
- Siła podświadomości. Co wpływa na nasze myśli, odczucia i zachowanie? 44,43 zł, (34,21 zł -23%)
- Siła innych 44,43 zł, (34,21 zł -23%)
- Siła serca. Odkrywanie prawdziwego celu w zyciu 39,48 zł, (30,40 zł -23%)
- Jak wysłać psa na wakacje. Felietony 39,48 zł, (30,40 zł -23%)
- Ekonomia z elementami opisu gospodarki turystycznej i rekreacyjnej 99,00 zł, (79,20 zł -20%)
Spis treści
Dietoterapia eBook -- spis treści
Autorzy V Przedmowa VII
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu czÅ‚owieka–Ewa Lange
1.1. Zapasy energii w organizmie
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu
1.3. Bilans energii
1.4. Aktywność fizyczna
1.5. Obliczanie wartoÅ›ci wydatków energetycznych
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energiÄ™
Piśmiennictwo
2. WÄ™glowodany–Ewa Lange
2.1. Charakterystyka wÄ™glowodanów
2.2. Metabolizm wÄ™glowodanów
2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka
2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego
2.3.2. ŹródÅ‚a bÅ‚onnika pokarmowego w diecie
2.3.3. Właściwości prozdrowotne
2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 26 2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego
2.3.6. Znaczenie bÅ‚onnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 27 2.3.7. Znaczenie bÅ‚onnika pokarmowego w rozwoju kamicy pÄ™cherzyka żóÅ‚ciowego 28 2.3.8. Rola bÅ‚onnika pokarmowego w rozwoju zaburzeÅ„ przemiany lipidowej oraz wÄ™glowodanowej w organizmie
2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej
2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii
2.4.1. Definicja indeksu i Å‚adunku glikemicznego
2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiÅ‚ków o różnym indeksie glikemicznym
2.4.3. Indeks glikemiczny i Å‚adunek glikemiczny produktów spożywczych
2.4.4. Czynniki wpÅ‚ywajÄ…ce na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych
2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 37 Piśmiennictwo
3. BiaÅ‚ko–Dominika GÅ‚Ä…bska, Dariusz WÅ‚odarek
3.1. Budowa chemiczna białek
3.2. PodziaÅ‚ i charakterystyka aminokwasów i biaÅ‚ek
3.3. Metabolizm białka
3.4. Rola aminokwasów i biaÅ‚ka w organizmie
3.5. ŹródÅ‚a pokarmowe biaÅ‚ka
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka
Piśmiennictwo
4. TÅ‚uszcze–Dominika GÅ‚Ä…bska, Dariusz WÅ‚odarek
4.1. Budowa chemiczna tÅ‚uszczów
4.2. PodziaÅ‚ i źródÅ‚a kwasów tÅ‚uszczowych
4.3. Metabolizm tłuszczu
4.4. Rola tłuszczu w organizmie
4.5. ŹródÅ‚a pokarmowe tÅ‚uszczu
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Witaminy–Dominika GÅ‚Ä…bska, Dariusz WÅ‚odarek
5.1. Charakterystyka ogólna
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
5.2.1. Witamina A
5.2.2. Witamina D
5.2.3. Witamina E
5.2.4. Witamina K
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
5.3.1. Witamina B1
5.3.2. Witamina B2
5.3.3. Witamina B3 (PP)
5.3.4. Witamina B5
5.3.5. Witamina B6
5.3.6. Witamina B8 (H)
5.3.7. Witamina B9
5.3.8. Witamina B12
5.3.9. Witamina C
5.3.10. Cholina
Piśmiennictwo
6. SkÅ‚adniki mineralne–Dominika GÅ‚Ä…bska, Dariusz WÅ‚odarek
6.1. Charakterystyka ogólna
6.2. Wapń
6.3. Fosfor
6.4. Potas
6.5. Siarka
6.6. Sód
6.7. Chlor
6.8. Magnez
6.9. Żelazo
6.10. Fluor
6.11. Cynk
6.12. Miedź
6.13. Jod
6.14. Mangan
6.15. Selen
6.16. Chrom
Piśmiennictwo
7. Klasyfikacja diet–Dariusz WÅ‚odarek, Ewa Lange
7.1. Żywienie podstawowe
7.2. Charakterystyka diety Å‚atwo strawnej
7.3. Dieta Å‚atwo strawna o zmienionej konsystencji
7.3.1. Dieta płynna
7.3.2. Dieta płynna wzmocniona
7.3.3. Dieta papkowata
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej
Piśmiennictwo
8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego–Dariusz WÅ‚odarek
8.1. Choroba refluksowa przełyku
8.2. Choroba wrzodowa
8.3. ZespóÅ‚ jelita drażliwego (IBS)
8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego
8.3.2. Probiotyki
8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki
8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca
8.5. Wybrane choroby wÄ…troby
8.5.1. Funkcje wÄ…troby
8.5.2. Å»ywienie w przewlekÅ‚ych chorobach wÄ…troby w okresie wyrównania
8.5.3. PostÄ™powanie dietetyczne w wybranych chorobach wÄ…troby i powikÅ‚aniach – zalecenia szczegóÅ‚owe
Piśmiennictwo
9. Wybrane diety eliminacyjne–Ewa Lange
9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii
9.1.1. Etiopatogeneza celiakii
9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej
9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych
9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych
9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej
9.2.2. Alergeny pokarmowe
9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych
9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii
9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii
9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii
9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninÄ™ u osób chorych na fenyloketonuriÄ™
Piśmiennictwo
10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyÅ‚oÅ›ci–Ewa Lange
10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości
10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele
10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała
10.1.3. Otyłość metaboliczna
10.2. Epidemiologia otyłości
10.3. Etiologia otyłości
10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości
10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości
10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości
10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyÅ‚oÅ›ci i redukcji masy ciaÅ‚a
10.5. Rezerwy energii w organizmie
10.6. Skutki zdrowotne otyłości
10.7. Cele leczenia otyłości
10.8. Metody leczenia otyłości
10.9. Dietoterapia otyłości
10.9.1. Diety niskoenergetyczne
10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna
10.9.3. Diety niekonwencjonalne
10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała
10.11. Inne metody leczenia otyłości
Piśmiennictwo
11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikÅ‚aÅ„ miażdżycy–Ewa Lange
11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikÅ‚aÅ„
11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy
11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartoÅ›ci kwasów tÅ‚uszczowych
11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych
11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych
11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych
11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych
11.4. Znaczenie innych niż kwasy tÅ‚uszczowe skÅ‚adników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikÅ‚aÅ„ miażdżycy
11.4.1. Sterole i stanole roślinne
11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy
11.4.3. Rodzaj białka w diecie
11.4.4. Naturalne antyoksydanty
11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej
11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartoÅ›ci kwasów tÅ‚uszczowych
Piśmiennictwo
12. Cukrzyca–Dariusz WÅ‚odarek, Lucyna KozÅ‚owska
12.1. Podział cukrzycy
12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy
12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy
12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych
12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe
Piśmiennictwo
13. Hiperurykemia i dna moczanowa–Lucyna KozÅ‚owska
13.1. Definicja i epidemiologia
13.2. Rola skÅ‚adników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej
Piśmiennictwo
14. NadciÅ›nienie tÄ™tnicze–Lucyna KozÅ‚owska
14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego
14.3. Terapia dietetyczna
14.3.1. Redukcja masy ciała
14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu
14.3.3. WpÅ‚yw pozostaÅ‚ych skÅ‚adników diety na ciÅ›nienie tÄ™tnicze krwi
14.4. Dieta DASH
Piśmiennictwo
15. PrzewlekÅ‚a choroba nerek–Lucyna KozÅ‚owska
15.1. PrzewlekÅ‚a choroba nerek – okres leczenia zachowawczego
15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek
15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek
15.1.3. Dietoterapia przewlekÅ‚ej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 357 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekÅ‚ej choroby nerek
15.2. PrzewlekÅ‚a choroba nerek – okres leczenia nerkozastÄ™pczego (dializoterapia)
15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek
15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych
15.3. PrzewlekÅ‚a choroba nerek – okres leczenia nerkozastÄ™pczego (przeszczepienie nerki)
15.3.1. Statystyki dotyczÄ…ce przeszczepiania nerek w Polsce
15.3.2. Zaburzenia wystÄ™pujÄ…ce u pacjentów po przeszczepieniu nerki
15.3.3. Zalecenia dotyczÄ…ce wartoÅ›ci energetycznej diety i spożycia makroskÅ‚adników pokarmowych
15.3.4. Zalecenia dotyczÄ…ce spożycia skÅ‚adników mineralnych i witamin
Piśmiennictwo
16. Kamice ukÅ‚adu moczowego–Lucyna KozÅ‚owska 410
16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego
16.2. Rodzaje kamic układu moczowego
16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego
16.4. Rola skÅ‚adników pokarmowych w terapii kamicy ukÅ‚adu moczowego
Piśmiennictwo
17. Niedokrwistość–Dariusz WÅ‚odarek
17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza
17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna
Piśmiennictwo
Skorowidz